De MaasDriehoek: Ben Litjens blaast bijna in zijn eentje fusie op.

Uit mijn foto-archief:

Posters, van de gemeenteraadsverkiezingen 2010, op de achterkant van het bord waarop oud-burgemeester Piet Zelissen uitgenodigd wordt om de ramen te komen lappen!

Het was Ben Litjens uit Escharen van Keerpunt 2010 die dinsdagavond een beslissende rol speelde in het debat van de Graafse gemeenteraad over de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk. Zijn tegen-stem en het niet volgen van de partijdiscipline (Keerpunt 2010 stemde voor) betekende dat de gemeenteraad van Grave met de kleinst mogelijke meerderheid tegen een Land van Cuijkse fusie stemden.

Door Annelies Graafsma

In de raadszaal was de blijdschap van de raadsleden van Lokale Partij Grave , VVD en Trots Liberaal om half elf hoorbaar. Met acht stemmen tegen en zeven stemmen voor een gemeente Land van Cuijk hadden zij het debat gewonnen. Rick Joosten (LPG) was goed voorbereid op wat ging komen. Ondanks de waarschuwing vooraf van de burgemeester elkaar met respect te behandelen, ging hij er flink tegenaan. Er viel iets te winnen, LPG wil “zelfstandig” blijven. Joosten zocht de grenzen op. Litjens: de “stijl van Joosten vond ik niet prettig, maar mijn mening stond al vast”. De Escharenaar liet zijn partij verslagen achter. Waarom stemde hij eerst wel met het amendement van het CDA mee om, voorafgaand aan het besluit over het vormen van een gemeente eerst de “kernendemocratie” te organiseren, en later toch niet met zijn fractie mee?
Een ontspannen Litjens vertelt op zijn bedrijf dat hij achter zijn stemgedrag staat. Litjens: “Ik vind dat eerst de burgers gehoord moeten worden. Waarom moeten wij zo groot worden? Wij van Keerputn 2010, hebben eerder een referendum voorgestel; een opiniepeiling is ook goed. We moeten er wel op letten dat dit onafhankelijk gebeurt en de juiste vragen gesteld worden.
Het debat in de raadszaal vond ik niet prettig. Rick Joosten (LPG) liet mijn collega keer op keer niet uitpraten. Dat vliegen afvangen daar houd ik niet van. Er moet een andere toon aangeslagen worden in de raad. Zo krijgen we niets positief voor elkaar.”
Verenigd Progressief Grave vroeg tijdens het debat tot tweemaal toe een schorsing aan. Litjens: “Je moet me niet onder druk zetten. Ik neem mijn eigen beslissing en Boxmeer en Sint Anthonis moeten niet mee in de samenwerking. Als ik een plan goed vind dan stem ik mee en anders niet. Dat zouden er meer moeten doen. Altijd alleen de opvatting van je eigen partij volgen is niet goed voor een inhoudelijke discussie. Bij de opdrachtformulering voor Berenschot (adviesbureau dat het onderzoek naar de samenwerking uitvoerde, red.) hebben we al ingebracht ook eens te kijken naar samenwerking met de gemeente Landerd. Landerd past veel beter bij Grave dan de andere gemeenten in het Land van Cuijk. Mill kan aansluiten. We hebben het daarna nooit meer over gehad. Misschien moet Keerpunt 2010 dit weer een keer inbrengen, want tevreden over het huidige bestuur van Grave ben ik niet. Wijchen zou ook prima zijn, maar dat kan niet vanwege de provinciegrens.’
De voorzitter van Keerpunt-2010, Jacques Leurs, vindt dat Ben Litjens uit zijn hart heeft gesproken: “Ik heb hier begrip voor. We hopen dat de bevolking zich nu gaat uitspreken en ik heb gehoord dat Joosten in de raadszaal heeft gezegd zich neer te leggen bij elke uitslag. We gaan met de fractie om tafel, maar er is geen sprake van dat we Ben uit de partij willen zetten. We gaan het niet op de spits drijven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: