De MaasDriehoek: analyse herindeling Land van Cuijk.

Bij “niet doorpakken” zal Den Bosch “gaan overpakken”

Door Herman Baltussen

De vijf gemeenteraden van het Land van Cuijk (LVC) praten al jarenlang over wel of niet herindelen, of over een andere verregaande manieren van samenwerken. Op een gegeven moment, het zal een jaar of acht terug zijn, waren ze er zelfs zo goed als uit. De nieuwe gemeente Land van Cuijk was op een haar na rond. Op het allerlaatste moment trapte Boxmeer op de rem. In de wandelgangen in de Cuijkse Schouwburg ( waar de vijf raden vorige week woensdag het advies van bureau Berenschot en projectbegeleider Peter van der Velden bespraken om er maar snel een gemeente Land van Cuijk van te maken), kwam dat debacle nog eens ter sprake. 
Maar dat is oude koeien uit de sloot halen. “Nu moet er worden doorgepakt”, schreeuwde Van der Velden het bijna uit. “Wat moet er in hemelsnaam nog meer worden onderzocht”, klonk het bijna wanhopig. 
Grave meende het adviesrapport van Berenschot nog eens door een eigen ingehuurd bureau aan een onderzoek te moeten onderwerpen. De werkwijze van Berenschot en de conclusies werden daarin aan gort geslagen. Over vertrouwen gesproken. 
Grave kreeg voor die actie de handen niet echt op elkaar. Her en der in de Schouwburg was zelfs hoongelach te horen. 
Grave is bepaald geen voorstander van herindeling, althans niet op korte termijn. Raadslid Astrid Floor-Bannink van de Lokale Partij Grave riep in de schouwburg dat Van der Velden en Berenschot al lang voordat het rapport met de adviezen er lag al wisten dat herindeling de conclusie zou zijn. 
Van der Velden bleef rustig: “Er is ongelooflijk veel onderzocht. Er is heel veel werk verzet”.”Alles is al gebeurd”. Floor-Bannink hield de poot stijf. En liet nog even fijntjes weten de “innovatie in de herindelingsvoorstellente missen.”
Daaruit bleek dat ze haar huiswerk niet had gedaan. Vijf gemeenten laten samensmelten tot een grote gemeente Land van Cuijk is inderdaad geen noviteit. Maar de dorpen en de ene stad (Grave) vervolgens zelfsturing geven door kerndemocratie, is wel degelijk vernieuwend. Sterker, hoe dat zou moeten gebeuren staat nog in de sterren geschreven. Binnen die vorm is veel mogelijk. Hoe vernieuwend wil je het eigenlijk hebben?
Het is nog altijd ongewis of de gemeenteraden 20 september alle vijf instemmen met een Land van Cuijk. Maar let wel: mochten ze er niet uitkomen dan neemt zonder twijfel de provincie het over. De gemeente Nuenen kan erover meepraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: