De MaasDriehoek over het debat en de besluitvorming op “H’ Day.

Gemeente Land van Cuijk nog heel ver weg; Grave en Mill stemmen tegen.

LAND VAN CUIJK | 
Twee van de vijf gemeenten stemden woensdagavond tegen een grote gemeente Land van Cuijk. Waar Boxmeer en Cuijk, de twee gemeenten met de meeste inwoners, en Sint Anthonis voor een herindeling stemden, schoten Grave en Mill het voorstel af. Alle stemmen van de vijf raden opgeteld, dan zijn de voorstemmers veruit in het voordeel: 57 voor, 26 tegen.
In Grave was het kantje boord. Daar was de stemverhouding 8 tegen en 7 voor. Keerpunt 2010, de partij van raadslid Ben Litjens, stemde voor. Litjens schaarde zich echter als enigste raadslid van Keerpunt 2010 bij de nee-stemmers. Zodoende wed het in Grave niet 8 voor en 7 tegen, maar precies andersom. Grave stemde wel voor een referendum over herindeling. Dat moet in maart volgend jaar tijdens de raadsverkiezingen worden gehouden.
In Boxmeer duurde de bijeenkomst nog geen anderhalf uur; de 20 raadsleden (SP’er Dick Schaap ontbrak) waren unaniem voor herindelen. De SP twijfelde een moment omdat zijn referendum-verzoek werd weggestemd. Maar de socialisten sloten alsnog bij het ja-kamp aan.
Met 9 stemmen tegen en 5 voor (CDA-raadslid Cornelissen was er niet bij), maakte Mill duidelijk niet bij een gemeente Land van Cuijk te willen horen, wel bij een nieuwe gemeente met Cuijk en Grave. Met 9 voorstemmen sprak de raad van Sint Anthonis zich uit wel bij een gemeente Land van Cuijk te willen horen. 6 raadsleden waren tegen herindeling. Het CDA stemde verdeeld. Fractieleider Wilbert Egelmeers en raadslid Dorien de Hoog stemden voor herindeling, de andere 3 CDA’ers tegen. Bij SAN waren van de 6 raadsleden er 5 voor. Alleen Huub Bellemakers bracht een nee-stem uit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: