De Gelderlander:gedeputeerde staten provincie Brabant: fuseer in het Land van Cuijk.

Brabant wil één grote gemeente

Eén krachtige gemeente in het Land van Cuijk. Dat is de voorkeur van Gedeputeerde Staten. Het provincie-bestuur steunt het rapport Berenschot.
Volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is één grote gemeente de meest duurzame oplossing voor de toekomst voor Cuijk, Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

De vijf gemeenteraden kunnen op 20 september de eerste stap zetten richting het vormen van één gemeente Land van Cuijk. ‘In het proces dat volgt, kan dan een gemeente ontwikkeld worden die klaar is voor de opgaven van de toekomst en een innovatieve dienstverlening heeft voor haar burgers en ondernemers’, schrijven GS aan de vijf betrokken gemeentebesturen en gemeenteraden. ‘Een gemeente die meer kan doen voor de belangen van haar burgers en gemeenschappen en samen de democratie in de kernen en dorpen vormgeeft.’
In 2016 hebben de raden besloten om te kijken naar verschillende samenwerkingsvormen. Een verkenning naar ‘de best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking voor het Land van Cuijk’. Bureau Berenschot heeft op verzoek van de gemeenten die mogelijkheden onderzocht en kwam tot de conclusie dat er één grote gemeente moet komen in het Land van Cuijk, en wel per 1 januari 2023.
Gedeputeerde Staten beseffen, zo laten ze in een brief aan de gemeentes weten, dat een fusie niet voor alle gemeenten in Brabant de beste oplossing is, maar dat dat voor het Land van Cuijk wél het geval is. Daar speelt mee dat het Land van Cuijk centraal ligt tussen Brabant, Gelderland, Limburg en Duitsland en met veel verschillende partners te maken heeft. ‘Dat vraagt om een grotere slag- en schakelkracht.’
GS zijn ervan overtuigd dat er in het Land van Cuijk een krachtige gemeente van meer dan 80.000 inwoners ontstaat.
Het provinciebestuur wil niet ingaan op de besluitvorming van 20 september. ,,We gaan niet in op als/dan-scenario’s. Dus ook niet op wat er moet gebeuren als de gemeenteraden op 20 september het advies van Berenschot naast zich neerleggen”, laat een woordvoerder van de provincie desgevraagd weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: