De Gelderlander: windmolens vlakbij Coehoorn.

‘Windmolens bedreigen ruïne kroonwerk Coehoorn’

Grote zorgen bij de historisch bevlogen architect Harry Peters uit Gassel: de komst van windmolens naar Nederasselt dreigt de rust bij kroonwerk Coehoorn te verstoren.
,,Dat moet in dit stadium al leiden tot brievenschrijverij”, zegt hij, mede namens Kenniscentrum Grave en stichting Menno van Coehoorn. De windmolens moeten niet meer te horen zijn door de toerist aan de Nederasseltse Maasoevers, vindt hij. Net als andere amateurhistorici in de regio werkt Peters sinds enkele jaren aan het herstel van het kroonwerk. Dat is een Graafs vestingwerk uit de 17de eeuw in de klassieke vorm van een kroon, op de oevers van Nederasselt. De verdedigingswerken zelf zijn verwoest, maar in de klei aan de Maas liggen de resten nog.

Stichting Menno van Coehoorn wil de resten restaureren, en de gemeenten Grave en Heumen willen graag meewerken. Dat doen ze omdat ze Coehoorn als een potentiële toeristische attractie zien. Maar vorige week werd bekend dat het Friese bedrijf De Wolff drie tot vijf windmolens wil plaatsen, vlakbij Coehoorn, tussen Nederasselt en Overasselt. ,,Dat moeten we toch proberen te dwarsbomen”, zegt Peters. ,,We zullen onze grootste zorgen uiten in de vorm van bezwaarschriften. Als het daar een prachtige toeristische trekpleister wordt, zou het me toch betreuren dat het gezoem en de aanblik van windmolens dat zouden bederven.”
Vooral het geluid van windmolens baart hem zorgen. ,,Er is toch een bepaalde verdieping van geest vereist, wil je de juiste sfeer proeven die daar bij hoort.”
Het is te vroeg om een mening over de situatie bij het kroonwerk te hebben, vindt wethouder Henk van den Berg. Waar de windmolens komen, staat nog niet vast, zegt hij: dat is de windmolenfabrikant aan het bepalen aan de hand van de reacties uit Nederasselt en Overasselt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: