De Gelderlander: Vertrouwen hersteld bij Keerpunt 2010.

Bij de fractie Keerpunt 2010 is de vrede weer getekend. Dat was nodig na de Nacht van Litjens. Woensdag stemde het raadslid Ben Litjens tijdens de speciale raadsvergadering over herindeling als enige van zijn partij tegen het voorstel dat zou leiden tot de fusie van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.
,,Na rijp beraad en na diverse gesprekken met de voorzitter en de fractieleden, hebben we het geschonden vertrouwen in elkaar hersteld”, zegt Keerpunt-voorzitter Jacques Leurs. De stem van Litjens zorgde er met 8 tegen 7 voor dat het voorstel niet werd aangenomen. Hij ziet een grote gemeente niet zitten, maar wil gaan voor een samengaan van Mill en Sint Hubert, Cuijk en Grave, nadat er volgend jaar op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezing een raadpleging onder de Graafse bevolking wordt gehouden.

De stemming over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders deed denken aan de Nacht van Wiegel. In de nacht van 18 op 19 mei 1999 hield VVD’er Hans Wiegel met zijn tegenstem in de Eerste Kamer de komst van een correctief referendum tegen.
Zo werd woensdag 20 september de Nacht van Litjens. ,,Ben is bezweken onder de druk en heeft daardoor aan de noodrem getrokken”, reageert Leurs. ,,Ben stemde voor het amendement van het CDA om te kiezen voor de vorming van één nieuwe gemeente Land van Cuijk in de periode 2023-2025, waarbij in 2020 het definitieve besluit genomen wordt. Vervolgens stemde hij totaal onverwachts tegen het gewijzigde raadsvoorstel.”
Litjens zei vorige week dat hij niet anders kon dan zijn gevoel volgen. ,,Omdat als ik anders had gestemd ik mijn leven lang spijt zou hebben.” Maar de plooien zijn na het, zoals Leurs het noemt, ‘stormpje in een glaasje Maaswater’, dus weer gladgestreken.
Vanavond zitten de drie Keerpunt-fractieleden Schuts, Boners en Litjens tijdens de raadsvergadering dus weer gebroederlijk naast elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: