De Gelderlander over de doorstart van onze Graafse Scheepswerf.

Grave nog niet af van lelijke, grijze werf

APRIL 2012: PROTEST IN GRAVE TEGEN DE SLUITING VAN DE SCHEEPSWERF. ARCHIEFFOTO ED VAN ALEM
De plannen die Robert van Kessel had met de scheepswerf gaan voorlopig de koelkast in. Dat laat de eigenaar van de werf aan de gemeente Grave in een brief weten. Van Kessel gaat zich weer volledig richten op de scheepsbouwactiviteiten.
Van Kessel presenteerde twee jaar geleden al zijn plannen voor de verbouwing van de werf, die in 2012 failliet is gegaan. Hij wilde er woningen en een hotel bouwen. Tekeningen werden gemaakt en eindelijk zou Grave verlost worden van de lelijke grijze hal die het uitzicht op de Maas verpest. Maar Van Kessel en de gemeente komen samen niet uit de vraag welke procedures gevolgd moeten worden en wie wat betaalt. Daarbij heeft de gemeente een intentieverklaring opgesteld die door Van Kessel niet wordt ondertekend.
In een reactie op een eerder gevoerd gesprek schrijven burgemeester en wethouders: ‘Ons aanbod om, aan de hand van duidelijke afspraken hierover, samen met u te onderzoeken of een haalbare en uitvoerbare ontwikkeling van de locatie van de scheepswerf dichterbij is te brengen, blijft staan. Als de bereidheid om hier afspraken over te maken er aan uw zijde er niet is, zien we geen mogelijkheden om verdere stappen te zetten.’
Voor Van Kessel is al die onduidelijkheid reden om de stekker uit het plan te trekken. ‘Bij ons is de indruk ontstaan dat de gemeente geen enthousiasme kan opbrengen voor ons project’, schrijft Van Kessel aan de gemeente. ‘Wij zijn als initiatiefnemer bereid te investeren, maar op dit moment zijn de risico’s, door de ontstane verwarring als gevolg van de opmerkingen van het college, te groot.’
De eigenaar van de werf die in 2012 failliet ging, gaat zich nu weer richten op het bouwen van schepen. Hij heeft nog alle vergunningen om op de plek van de werf schepen met een lengte van 135 meter te bouwen.
,,Wij zijn op de hoogte dat de heer Van Kessel zich aan het oriënteren is op een (her)ontwikkeling van het scheepswerfterrein en wachten zijn plannen hiervoor af”, zegt een woordvoerder van de gemeente Grave. ,,De heer Van Kessel weet wat de mogelijkheden zijn en wij staan altijd open voor een gesprek hierover met hem.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: