De Gelderlander: “H” Day in Land van Cuijk.

Fusie tussen vijf gemeenten in het Land van Cuijk ketst af omdat ‘de kleintjes’ Mill en Sint Hubert en Grave herindeling niet zien zitten.

Door de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk kan een grote streep. Was het de bedoeling dat de gemeenten Grave, Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gisteravond ‘ja’ zouden zeggen tegen een fusie per 2023, door de kleine gemeenten Mill en Sint Hubert en Grave gaat dat plan niet door.

Spijtig voor de provincie Noord-Brabant die de gemeenten juist had aangespoord het ja-woord te geven. Eén grote gemeente is sterker dan vijf kleintjes en kan problemen die op de regio afkomen (krimp, gezondheidszorg, werkgelegenheid die verdwijnt) eenvoudiger tackelen.

De oproep was in Mill en Sint Hubert aan dovemansoren gericht. De gemeenteraad ziet een herindeling niet zitten. De zes stemmen voor vielen in het niet bij de negen tegenstemmers (Algemeen Belang ’90 en de Vier Kernen Partij). Kort gezegd komt het erop neer dat tegenstemmers één Land van Cuijk simpelweg te groot vinden. Waarom niet koersen richting fusie van Cuijk, Grave en Mill, gemeenten die nu al samenwerken?
Een meerderheid van de gemeenteraad van Grave vindt dat het niet aan de politici is om antwoord te geven op de vraag of er één Land van Cuijk moet komen, maar aan de inwoners. In Grave wordt daarom gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de vraag aan de inwoners voorgelegd: wat vinden jullie er eigenlijk van? Waardoor het besluit tot een fusie wordt uitgesteld. Bij een ‘nee’ van de Gravenaren leidt het tot afstel.
Eigenlijk liep – voor de voorstanders van herindeling – alleen in Boxmeer alles op rolletjes. Daar stond van tevoren al vast dat ja tegen herindeling zou worden gezegd, met alleen de SP als tegenstander. Die partij had liever gezien dat de inwoners in een referendum geraadpleegd zouden worden, maar kreeg daar de handen niet voor op elkaar. Omdat de SP één sterke gemeente Land van Cuijk wel belangrijk vindt, ging de partij alsnog overstag.
In Cuijk ging het al wat moeizamer, maar waren er meer voor- dan tegenstanders van herindeling (11 tegen 8). SP en ABC, met elk 4 zetels tot de grootste fracties behorend, stemden na twee uur debat tegen, omdat volgens hen de afstand tussen burger en bestuur bij een megafusie veel te groot wordt.
In Sint Anthonis kwam er een ja met een toch nog duidelijke voorsprong voor de voorstanders van herindeling: 9 tegen 6. Wel bleek dat zelfs politici uit dezelfde partijen niet op één lijn zaten. Zo vond van SAN de een dat ‘de gezonde gemeente Sint Anthonis’ niet opgeheven moest worden en de ander dat ‘je samen sterker staat’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: