De Gelderlander schrijft over enquête Wijkraad Binnenstad.

Inwoners Grave: geen hoogbouw in centrum

Enquête van Wijkraad binnenstad

Inwoners van het centrum van Grave willen geen hoogbouw in de oude binnenstad. Met name het flatgebouw van het oude verzorgingshuis Maaszicht is inwoners een doorn in het oog. Ze voelen niets voor renovatie van de flat.
Dat blijkt uit een enquête die is gehouden door de wijkraad binnenstad Grave. Aan de hand van tien stellingen heeft de wijkraad de inwoners bevraagd over actuele zaken in de historische binnenstad van de Maasstad. Heikel punt in de binnenstad is de ontwikkeling van het deel Prinsenstal.
Sinds de opening van het woon- zorgcomplex Catharinahof, 2,5 jaar geleden, staat Prinsenstal voor een belangrijk deel leeg. Prinsenstal bestaat uit het flatgebouw van het oude verzorgingshuis Maaszicht en aan de Oliestraat het oude klooster en de oude kapel. Projectontwikkelaar Stam en De Koning uit Eindhoven heeft plannen om het flatgebouw te moderniseren.
‘Nee’, zegt 94 procent van de mensen die de enquête hebben ingevuld. ‘In historisch Grave is geen ruimte voor hoogbouw.’ De wijkraad heeft het in de stelling over het ‘nieuwe historische Grave’. Dat is gebaseerd op de ontwikkelingen in de stad om de geschiedenis meer te benadrukken.
In de commentaren wordt de flat van Maaszicht horizonvervuiling genoemd. Aan de andere kant van de binnenstad spelen de plannen van projectontwikkelaar GBB die bij de haven een appartementencomplex van zeven verdiepingen wil neerzetten. ‘De kerktoren moeten we gebruiken als richtpunt, zowel vanuit Nijmegen als vanuit Cuijk’, is een van de meningen.
Jeroen van der Eerden, voorzitter van de wijkraad, heeft de resultaten van het onderzoek gestuurd naar het Rotterdamse bureau West 8, dat een visie maakt op de Graafse binnenstad, en naar het gemeentebestuur van Grave. ,,We hopen dat het gemeentebestuur inziet dat er geen draagvlak is voor het behouden van de al jaren leegstaande en verloederende flat van Maaszicht.”
Wethouder Eric Daandels zegt geen voorstander t zijn van hoogbouw in de historische binnenstad. ,,Het is de projectontwikkelaar bekend en het is ook de visie van West 8 dat ‘Grave’ geen voorstander is van hoogbouw.”
De wethouder zal in overleg met de projectontwikkelaar gaan om te kijken of de flat van Maaszicht ‘afgetopt’ kan worden of geheel gesloopt. ,,Maar het is te simpel om nu de verplichting op te leggen ‘hoogbouw moet weg’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: