De Gelderlander: Onderzoek ongeluk stuw afgerond, OM nu aan zet

De politie heeft, een kleine acht maanden nadat een benzeentanker in dichte mist dwars door de stuw in Grave voer, het strafrechtelijk onderzoek afgerond. Het is nu aan het Openbaar Ministerie (OM) om te bepalen of er iemand vervolgd wordt.

De ochtend na de aanvaring, werd de Slowaakse schipper van de tanker in het ziekenhuis aangehouden. Hoewel snel bleek dat hij niet gedronken had, is hij door de politie altijd als verdachte beschouwd.

,,Wij hebben de afgelopen maanden de eventuele verantwoordelijkheid van deze verdachte voor de aanvaring met de stuw onderzocht”, laat een woordvoerder van de politie Oost-Brabant weten. ,,Het onderzoek is nu klaar en het dossier is ter beoordeling naar het OM in Arnhem gegaan.”
Het OM geeft op haar beurt aan nog niets te kunnen zeggen over de kwestie. ,,Als een dossier bij ons binnenkomt, zal er eerst een beoordeling volgen: gaan we iemand strafrechtelijk vervolgen of niet? Daarna worden de betrokken partijen in kennis gesteld. Pas daarna kunnen wij ermee naar buiten”, meldt een woordvoerder.
Op donderdagavond 29 december knalde de Maria Valentine in zeer dichte mist op volle snelheid tegen de stuw van Grave. Het schip boorde zich door de stalen jukken, viel zo’n 3 meter naar beneden en kwam even verderop stil te liggen. De tanker verloor zijn stuurhut bij de klap. Het waterpeil in de Maas en het gekoppelde Maas-Waalkanaal zakte door het gat in de stuw razendsnel; de gevolgen voor de scheepvaart, woonboten, en aangrenzende bedrijven waren enorm.
Uit onderzoek van deze krant bleek begin dit jaar dat de Slowaakse kapitein twee maanden voor het incident in Grave, met hetzelfde schip ook al betrokken was bij een aanvaring met een brug in Duitsland. Overigens is de Maria Valentine nu weer volledig gerepareerd en in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: