De Gelderlander schrijft over de brand die het Palazzo Theater in de as legde.

DAAN APPELS

Een kerkdienst houden om een pand te herdenken, dat is op zichzelf al tamelijk bijzonder. Als de Elisabethkerk de zondag na de grote brand in de Koningsnacht van 2015 compleet volstroomt met Gravenaren, tekent dat pas echt hoe aangeslagen de inwoners zijn. Grave is een stad in rouw, om een gebouw. Theater, bioscoop en zalencentrum Palazzo, de huiskamer en het culturele hart van het stadje aan de Maas, is dood.

In de maanden en jaren na de brand is het rumoerig. Heeft eigenaar Jan-Paul Beukering de brand nu wel of niet zelf aangestoken? Het Openbaar Ministerie seponeert de strafzaak tegen hem uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs. Maar de verzekeraar, Nationale Nederlanden, heeft zo veel twijfels over Beukerings rol, dat ze weigert de miljoenenschade te vergoeden. De kwestie verdeelt Grave in twee kampen, maar compassie met Beukering voert zeker in het begin de boventoon.
Nu, ruim twee jaar later, zijn de littekens nog steeds zichtbaar. De afgebrande panden (nummers 10 en 12) zijn van een zeldzame lelijkheid aan de prachtige Maasstraat. Steigers steunen het gebouw, zodat het niet omvalt. De houten schotten zijn beplakt met reclame en moeten mensen ervan weerhouden om het gebouw binnen te gaan.
Van bovenaf lijkt het terrein niet in Grave, maar in de Syrische oorlogsstad Aleppo te liggen. Op een vlakte ter grootte van een strafschopgebied zijn de resten van de verwoestende brand nog duidelijk te zien, achter de overeind gebleven muren van het gebouw. Beukering gaf eerder aan dat er deze zomer flink opgeruimd zou worden, maar daar is tot op heden weinig van terechtgekomen.
George van Kuppeveld is de eigenaar van eetcafé De Maaspoort (Maasstraat 20) en noemt de situatie ‘een ramp voor de horeca’, volgens hem een breed gedragen sentiment bij de ondernemers in de straat.
,,Het is niet best voor het uitzicht in de straat en voor de hele stad is het erg dat de situatie niet verandert. In Palazzo was altijd van alles te beleven en de bezoekers daar druppelden vaak bij andere cafés naar binnen”, zegt Van Kuppeveld.
De situatie lijkt tamelijk uitzichtloos, maar toch past Van Kuppeveld erg op zijn woorden. Grave is een kleine stad en hij leeft erg mee met Beukering, die een neef van hem is.
,,Ik had vroeger veel contact met zijn vader. Daarom ben ik erg voorzichtig met mijn uitspraken. De situatie is al erg genoeg, ook voor hem.”
Beukering zelf verkiest al tijden de luwte. Zijn letselschade-advocaat laat weten dat ook hij niet meer in contact staat met de voormalig theatereigenaar. Van het eerder aangekondigde beroep tegen de weigering van Nationale Nederlanden om met geld over de brug te komen, is het daarom nooit gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: