Omroep Brabant: Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant nemen de regie over van de bestuurlijke toekomst van Nuenen.

De commissaris van de Koning van der Donk tijdens een conferentie over Bestuurskracht in Brabant.

Lang genoeg getreuzeld, nu gaat de provincie zelf de herindeling van Nuenen regelen

DEN BOSCH – Gedeputeerde Staten (GS) beginnen een wettelijk procedure, die moet gaan leiden tot een herindeling van de gemeente Nuenen. De gemeenteraad wenst pas in november hierover een besluit nemen.
Zo lang wil het dagelijks bestuur van de provincie niet wachten.

Drie mogelijkhedenGS had Nuenen onlangs al een ultimatum gesteld: vóór 1 juli moest duidelijk zijn hoe de politieke toekomst van deze gemeente eruit zou moeten gaan zien. Zelfstandig blijven, fuseren met Son en Breugel of opgaan in Eindhoven. De gemeenteraad had meer tijd nodig voor een besluit.
GS sprak van een aanhoudend gebrek aan bestuurskracht van Nuenen en gaat nu zelf de gesprekken op gang brengen tussen deze drie gemeenten. Het overleg begint 15 augustus en zal maximaal een half jaar duren.

HerindelingsontwerpDe provincie verwerkt de uitkomsten in een herindelingsontwerp, dat daarna wordt voorgelegd aan de colleges van Burgemeester en Wethouders én aan de inwoners van de drie gemeenten. 
Vanzelfsprekend kunnen ook de gemeenteraden hun visie geven voordat Provinciale Staten het herindelingsadvies vaststellen. Uiteindelijk moet het wetsvoorstel dat de herindeling van Nuenen beschrijft door de Eerste Kamer goedgekeurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: