De Gelderlander schrijft over verkeersveiligheid schoolroute Brede School Oost.

Inrit voor auto’s naar Visio school en Brede School Oost. De bouw kan beginnen!!!
‘Veilige route alleen via brug!Om kinderen veilig bij de nieuw te bouwen Brede School Oost in Grave te laten komen, moet er een brug worden gebouwd over de Raam. Dat zeggen wijkbewoners die hebben gekeken naar het rapport dat voor de gemeente is gemaakt over de mogelijke routes naar de school.

In het nieuwe gebouw, dat vlak bij het blinden
– en slechtziendeninstituut Visio wordt geplaatst, vinden straks de basisscholen Hartenaas en De Sprankel onderdak.Het bureau Kragten heeft vijf verschillende routes uitgetekend die naar de brede school moeten leiden. Vier daarvan gaan via een nog aan te leggen fietspad dat aansluit op de hoek van de Van Steenhuislaan en de Jan Luijkenstraat. De vijfde route is, omdat de wijkbewoners daar op aandringen, via de parkeerplaats van de huidige accommodatie van Hartenaas over de Graafsche Raam. Volgens het bureau kost het aanleggen van een nieuwe brug 630.000 euro.

,,De route over de brug is de enige veilige route”, zegt Geert Henk Zweers namens de wijkbewoners. ,,Het bureau heeft voor het rapport foto’s gebruikt van de straten door de wijk. Op die foto’s zijn haast geen auto’s te zien. Maar wij hebben zelf een analyse uitgevoerd en komen tot de conclusie dat de routes door de wijk niet veilig zijn. In de Jan Luijkenstraat staan om 08.00 uur 22 auto’s geparkeerd waar fietsers lang moeten. In de wijk staan 63 auto’s. In het rapport wordt over één auto gesproken. Het heeft er alle schijn van dat het rapport is opgesteld door mensen achter een bureau zonder dat ze echt op de hoogte zijn van de situatie in de wijk”, foetert Zweers.

De buurtbewoners vrezen verder dat ouders die hun kroost met de auto naar school brengen dat niet doen via de ingang van Visio, maar straks tot het nieuwe fietspad rijden en daar hun kinderen afzetten. In dat geval wordt het dringen in de wijk. Zweers: ,,De verwachting is dat er tussen de 250 en 300 leerlingen met de auto worden gebracht. En dat twee keer per dag.”
Mocht de gemeente, die dinsdag praat over de fietsroutes naar de brede school, er niet voor kiezen om een volledige brug voor auto’s, fietsers en voetgangers te laten bouwen? ,,Laat dan het geplande fietspad vervallen, zodat het via de brug de enige route wordt. Ouders kunnen dan hun auto op de parkeerplaats zetten. Het is dan nog maar een klein stukje naar school.”
Wethouder Jeroen Joon heeft al laten weten dat hij wil stimuleren dat kinderen op de fiets naar school komen in plaats van met de auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: