De Gelderlander laat Marcel Boogers aan het woord over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

‘Mensen worden er een beetje moe van’

BOXMEER/CUIJK

Bestuurskundige Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, kan zich goed voorstellen dat de burger in het Land van Cuijk ‘een beetje moe’ wordt van de zich nu al jarenlang voortslepende discussie hoe samen verder. ,,Voor zover ik weet, wordt hier al tien jaar over gesproken.”

Vreemd is het volgens Boogers niet dat ‘tammer’ gereageerd wordt op het voorstel per 1 januari 2023 tot één gemeente Land van Cuijk te komen. ,,Vroeger zag je in het land veel meer protest tegen fusies van gemeenten, al werd dat juist vaak geregisseerd vanuit de gemeentehuizen zelf. Komt ook omdat herindelingen vroeger door Den Haag opgelegd werden, waar mensen dan ook weer meer tegen te hoop liepen. Nu moeten die van onderaf tot stand komen. Dat wordt eerder geaccepteerd.” Volgens Boogers zien inwoners nu ook dat het belang van een gemeentebestuur minder groot wordt. ,,De dorpen zijn meer de maat der dingen. Dat komt door een veranderende relatie tussen overheid en samenleving.”
Zijn advies aan de vijf gemeenteraden die 20 september moeten besluiten over herindeling: stap over je eigen schaduw heen en kijk naar de belangen van je burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: