ARENA over de toekomst van het Land van Cuijk.

Toekomstadvies van procesbegeleider Peter van der Velden

‘In 2023 één nieuwe gemeente Land van Cuijk’

24-7-2017 om 16:09 Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK – Nu doorpakken, dat is het advies van procesbegeleider Peter van der Velden in zijn onderzoek naar de toekomst van de vijf gemeenten Grave, Mill & St. Hubert, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. “Sla vanuit kracht en eigen verantwoordelijkheid de handen ineen en geef samen vorm en inhoud aan een krachtige gemeente Land van Cuijk”, staat te lezen in zijn aanbevelingsbrief van vrijdag 21 juli. “Gebruik het momentum dat u als gemeenteraaden samen hebt gecreëerd om nu door te pakken.” Het uitgangspunt is één nieuwe gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2023.

Procesbegeleider Peter van der Velden adviseert om nu door te pakken.
Van der Velden heeft twee opties bekeken waarvan allebei het uiteindelijke doel één nieuwe gemeente is. Het scenario ‘Stip op de horizon’ stelt een definitief besluit uit tot september 2020. Dit geniet niet zijn voorkeur, omdat de vijf gemeenteraden dan een omweg bewandelen. Het is volgens de adviseur dan nog maar de vraag of dit leidt tot het beoogde resultaat. Daarnaast zorgt het voor veel bestuurlijke en ambtelijke drukte.

Daarom stelt Van der Velden voor verder te gaan met het scenario ‘Nu doorpakken’ en het gecreëerde momentum te gebruiken. Hij acht een herindeling voor het Land van Cuijk van cruciaal belang. “Het zijn veerkrachtige gemeenschappen met elk een eigen karaker en eigen wensen en ideeën”, vindt hij. “Deze enorme kracht moet u koesteren. De betrokkenheid is groot. Een nieuwe gemeente biedt de gelegenheid om kernen-democratie samen met de inwoners vorm te geven. Het is mijn nadrukkelijke advies om hier zeer stevig op in te zetten.”

Vervolgstappen

Het onderzoeksrapport wordt woensdag 30 augustus toegelicht tijdens een gezamenlijke raadsconferentie. Begin september volgt de definitieve eindrapportage. Daarna zijn de raden van Grave, Mill & St. Hubert, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis aan zet. De besluitvorming over de toekomst van deze vijf gemeentes vindt gelijktijdig plaats op woensdag 20 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: