De gemeenteraad ging maandagavond akkoord met een referendumverordening. 
Heerlen
Die maakt het mogelijk een referendum te houden zowel op initiatief van burgers als van de gemeenteraad zelf. De oppositie was tegen, de coalitie voor. Op initiatief van de coalitiepartijen werd een amendement aangenomen dat het mogelijk maakt de referendumverordening ook in te zetten voor de omstreden fusie met Heerlen. De coalitie in Landgraaf is daar mordicus tegen, de oppositie steunt de herindeling.
Verzet
Uit een kostenoverzicht van de gemeente Landgraaf blijkt dat de afgelopen maanden – van 1 februari tot en met 12 juni – 158.000 euro is uitgegeven aan het verzet tegen de fusie. Dat is ruim 30 procent van de 5 ton die daarvoor is gereserveerd. Ongeveer de helft van het tot nu toe uitgegeven bedrag, bijna 80.000 euro, ging naar ondersteuning en juridische advisering door bureaus.
Kosten Korsten
Bestuurskundige Arno Korsten kreeg voor zijn advies aan Landgraaf over het herindelingsvoorstel 10.000 euro. CDA-prominent en ex-wethouder Wiel Heinrichs ontving voor zijn advies op verzoek van de gemeente 5250 euro, zo blijkt uit het overzicht.
Extra inzet van en bij de afdeling communicatie kostte 38.000 euro.