Factcheck 2: Vereniging Eigen Huis onderzocht bouwleges in 390 gemeenten. De Arena schrijft erover.

Vele honderden euro’s verschil tussen Grave, Landerd en Oss

Bouwvergunning bovengemiddeld duur in regio

19-6-2017 om 16:02 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/LANDERD/OSS – GRAVE/LANDERD – Als je een kleine verbouwing doet of een nieuwbouwhuis wil neerzetten, ben je in de ene gemeente stukken duurder uit voor een bouwvergunning dan in de andere. Het verschil loopt in de honderden euro’s. Met name inwoners van de gemeente Grave komen er bekaaid af, maar ook in Oss en Landerd (bij nieuwbouwhuizen) is een bouwvergunning bovengemiddeld duur, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De organisatie van woningbezitters vindt dat er een uniforme manier van rekenen moet komen om die exorbitante prijsverschillen te voorkomen.

Vereniging Eigen Huis onderzocht de gemeentelijke tarieven voor een bouwvergunning, de zogeheten bouwleges. Ze vroegen in 2017 de tarieven op in 390 gemeenten.
Kleine verbouwing

Voor een kleine verbouwing (tot 10.000 euro) ben je in Nederland gemiddeld 369,29 euro kwijt. Inwoners van Grave betalen hier echter fors meer voor: 704,85 euro. In Oss kost een soortgelijke vergunning 426 euro en in Landerd 323,07 euro.

Nieuwbouwhuis

Vereniging Eigen Huis onderzocht ook de leges voor een nieuwbouwhuis tot 130.000 euro. Ook daarbij lopen de tarieven fors uiteen. Gemiddeld betaal je in Nederland 3.712 euro voor zo’n lege. Grave zit hier met een bedrag van 4.987,85 euro wederom fors boven. Maar ook de gemeenten Landerd (3.901,95 euro) en Oss (4.285 euro) rekenen een hoger tarief dan het landelijk gemiddelde. Ter vergelijking: in het Noord-Hollandse Hoorn betaal je maar 1.460 euro voor een soortgelijke bouwvergunning…
‘Niet uit te leggen’

Gemeenten zijn vrij in het bepalen van hun tarieven voor vergunningen. Sinds 1 januari 2017 moeten ze de kosten voor deze leges onderbouwen, maar die tekst en uitleg ontbreekt vaak. De grote prijsverschillen zijn een doorn in het oog van Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. “Er is nog steeds geen eind gekomen aan de enorme verschillen in bouwleges. Dat is aan mensen die hun huis willen verbouwen of die een nieuwbouwwoning kopen echt niet uit te leggen.” Van de Velde wil dat minister Plasterk gemeenten een uniform kostenmodel voorschrijft. Alleen dan kunnen de verschillende kosten met elkaar vergeleken worden. Nu is dat ondoenlijk.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voorspelde vorig jaar dat door meer transparantie gemeenten de tarieven onderling makkelijker konden vergelijken, en dat de prijsverschillen minder groot zouden zijn. Maar daar is weinig van terecht gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: