De Gelderlander : Alarm gaat af over drugs Land van Cuijk wijkt in negatieve zin af van rest van regio Hart van Brabant MILL

Er wordt meer gesnoven, gerookt, geslikt en gespoten 

dan veel ouders (willen) weten. Op drugsgebruik onder tieners rust een groot taboe.

GGD Hart voor Brabant en middelbare scholen in het Land van Cuijk gaan veel meer samen optrekken om drugsgebruik onder jongeren proberen terug te dringen. Ouders wacht hierin meer dan ooit een rol.

Hoe ouders hierin te betrekken, is nog onduidelijk. ,,Speciale thema-avonden zijn een optie”, zegt Yvonne de Goeij, functionaris gezondheidsbevordering bij de GGD. ,,Daarvoor gaan we juist in gesprek. Dan bespreken we ook in hoeverre er nieuw lesmateriaal over drugs nodig is en wat docenten aan bijscholing willen. Misschien moeten we informatieavonden wel meer op een ludieke manier houden zoals woensdag in Mill.”
Daar gaat de gemeente, ondersteund door GGD en zorginstelling Novadic-Kentron met theaterstukjes en een quiz ouders en jongeren wijzen op gevaren van drugsgebruik. Aanleiding nu in actie te komen zijn verontrustende cijfers over drugsgebruik, te vinden in de laatste Jongerenmonitor van de GGD Hart voor Brabant. Hieruit blijkt dat vorig jaar ondervraagde jongeren van 12 tot en met 18 jaar veel meer drugs, en dan vooral harddrugs als xtc en cocaïne, aangeboden krijgen. Dat gebeurt onder meer op straat en op festivals.
Als je de Land van Cuijkse uitkomsten afzet op de hele GGD-regio, wijken de cijfers hier veelal in negatieve zin af. Een verklaring hebben de onderzoekers niet direct. De Goeij: ,,Maar we moeten nu niet denken dat dit alleen in het Land van Cuijk speelt.”
Haar boodschap aan jongeren die drugs willen gebruiken: Doe het niet! ,,Omdat het slecht voor je gezondheid is.” En aan ouders is haar advies: ,,Doe iets met ‘andere signalen’ en benoem ze, maar niet in de beschuldigende sfeer.”
Metameer (Stevensbeek/Boxmeer) is een van de scholen waar ze, ondersteund door GGD-zorgprofessionals, gaan inventariseren wat nog meer gedaan kan worden in de preventiesfeer. Vmbo-sectordirecteur Harry Flaton: ,,We zijn hierover ook in gesprek met de ouders. In lessen als biologie en maatschappijleer praten we hier met leerlingen al geregeld over.”
P2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: