De Gelderlander schrijft: In Velp mogelijk geen opvang statushouders


Grave heeft taakstelling van dit jaar al bijna gehaald GRAVE

De kans is groot dat er helemaal geen statushouders in het rodenonnenklooster in Velp komen. Dat zegt wethouder Anja Henisch van Grave.
Het klooster wordt, zo werd half december vorig jaar aan inwoners van Velp gemeld, ingericht voor zogenoemde spoedzoekers. Het gaat dan om mensen die op korte termijn voor een beperkte periode woonruimte zoeken.

Het voormalige klooster van de zusters redemptoristinnen in Velp zou de afgelopen maanden geschikt worden gemaakt voor de spoedzoekers, waaronder de statushouders. Daarvoor worden 70 wooneenheden gerealiseerd. De eerste statushouders, maximaal 30, zouden volgens planning in februari hun intrek in het klooster kunnen nemen. Maar naar nu blijkt, zijn er nog geen statushouders gekomen en is de kans dat dat alsnog gaat gebeuren erg klein.

Druk afgenomen
Wethouder Henisch: ,,De druk om asielzoekers met een verblijfsvergunning te vestigen is een stuk afgenomen. Daarbij hebben we als gemeente onze taakstelling voor heel 2017 al bijna gehaald. De noodzaak om op korte termijn vergunninghouders te plaatsen in het klooster, is er daardoor ook niet meer.”

Volgens Nico Haase van projectontwikkelaar Roelofs & Haase uit Rijssen, heeft het achterwege blijven van de statushouders geen gevolgen voor het geschikt maken van het klooster voor spoedzoekers. ,,We wisten dat de mogelijke komst van statushouders tijdelijk zou zijn. Ook dat het er maximaal 30 zouden zijn. De verbouwing waar we mee bezig zijn, gaat gewoon door.”

Volgens Haase wonen er in het klooster, net als voor de ontwikkeling van de plannen, al mensen. ,,De verbouwing is ook weer niet zo ingrijpend dat iedereen die er woonde, moest vertrekken.”

Drie-eenheid
Parallel aan de plannen van Roelofs en Haase loopt nog steeds het gesprek over de invulling van de zogenoemde drie-eenheid in Velp: behalve het redemptoristinnenklooster zit in Velp het Emmausklooster van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen en het Vincentiuskerkje. De Kapucijnen, de gemeente Grave, projectontwikkelaar Roelofs & Haase (eigenaar van het nonnenklooster) en de provincie Noord-Brabant hebben een half jaar geleden een intentieovereenkomst getekend om de mogelijkheden te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: