Toren in Bossche Stijl is gerestaureerd. Carillon opgeknapt: de Maasdriehoek.

Klanken carillon klinken weer over Graafse binnenstad

GRAVE | Zomaar een vrijdag in april. Voor het eerst sinds jaren klinken de klokken van het carillon van Grave weer over de oude binnenstad. Het vernieuwde carillon, vorige week geïnstalleerd door de klokkengieterij in Asten, wordt na zaterdag 20 mei opnieuw bespeeld door de Graafse beiaardier Albert van Woerden.

Door Annelies Graafsma
De 23 meter hoge klokkentoren op het Torenplein is een markant punt in de stad Grave. De afgelopen maanden is de toren gerestaureerd. De buitenkant is klaar, op de trappen bij de ingang na. De toren is opnieuw gevoegd, er is door architect Peer van de Weem een zijraam geplaatst, er zijn nieuwe trappen ingezet. In top zijn de klokken teruggeplaatst. De toren, die in de jaren ’60-70 van de vorige eeuw is gebouwd, was onderdeel van het inmiddels gesloopte stadhuis.
Herontwikkeling

Bij de herontwikkeling van het ‘Hart van Grave’ in 2014 is besloten de toren, opgetrokken in de sobere strakke stijl van de Bossche School, te behouden. Toen is aangedrongen om het carillon, ooit geschonken door de inwoners van de gemeente Grave, terug te plaatsen. Het carillon verkeerde in slechte staat maar is nu gerestaureerd en uitgebreid. Welke functie krijgt de toren verder? De bedoeling is er een toeristische attractie van te maken; een uitkijktoren met binnenin een expositie over de geschiedenis? Wethouder Jeroen Joon (VVD) legt uit: “We gaan eerst met de omwonenden de toren in, want sommige mensen verwachten overlast. We gaan maatregelen nemen om de privacy van de buren te waarborgen.”

Beheer

Over wie de toren gaat beheren, is Joon vooralsnog vaag: “We zijn in gesprek met de stichting Graeft Voort (onder andere Graafs Museum, red.).” Het museum geeft aan nog na te denken over hun rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: