“Gat van Grave” 126: Omroep Gelderland: reparatie stuw loopt in de miljoenen.

GRAVE – Het herstel van de stuw in de Maas bij Nederasselt en Grave kost tussen de 15 en 20 miljoen euro. Dat laat Rijkswaterstaat weten aan Omroep Gelderland.
De stuw werd eind december kapotgevaren door de Duitse binnenvaarttanker Maria Valentine, die was geladen met benzeen.
Vandaag wordt bij de stuw een update gegeven over hoe het ervoor staat met de reparaties. Op dit moment wordt gewerkt met een zogeheten ‘droogzetkuip’. Daarmee wordt telkens een deel van de stuw drooggezet, zodat er kan worden gewerkt aan de fundering.
Het herstel van de stuw gaat nog een aantal maanden duren.

‘Miljoenenschade voor bedrijven’

Rijkswaterstaat heeft rederij Gefo aansprakelijk gesteld voor de schade. Het bedrijfsleven heeft rond de 10 miljoen euro schade geleden, zegt werkgeversorganisatie LWV. Ook woonboten liepen schade op omdat ze droogvielen.
Door de aanvaring bij Grave was er wekenlang geen scheepvaartverkeer mogelijk over de Maas tussen Sambeek en Grave. Dat leidde tot forse economische schade. 
Het is nog maar de vraag of en hoe veel geld de organisaties en woonbooteigenaren kunnen verhalen op de rederij. De rechtbank oordeelde eerder dat de rederij maximaal voor 915.000 euro aansprakelijk is. Dat geldt wordt naar rato verdeeld, degene met de meeste schade krijgt naar verhouding ook het meeste geld uit het schadefonds.
Er loopt nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het stuwongeluk bij Grave. Rijkswaterstaat, de waterschappen en de veiligheidsregio’s laten zelf ook een onderzoek uitvoeren, door onderzoeksbureau Berenschot.
Formulier waarmee Rijkswaterstaat de schade claimt – Bron: Omroep Gelderland
Zie ook: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: