De Gelderlander schrijft: Werfbaas tegen grote jachthaven

Foto’s uit mijn fotoarchief
Winnaar Ondernemersprijs Land van Cuijk
 Frank Houtappels (de Gelderlander) en Omroep Brabant
interviewen Rob van Kessel
Huizen en recreatie zitten Van Kessel dwars 


Eigenaar Rob van Kessel voorziet problemen nu de scheepswerf in Grave steeds verder wordt ingeklemd tussen allerlei vormen van recreatie en woningen.
Het uitbreiden van de huidige jachthaven en het bouwen van woningen in de uiterwaarden van de Maas bij Grave, Rob van Kessel, eigenaar van de scheepswerf, ziet het niet zitten.
Hij vreest dat er straks vaker bezwaar zal worden gemaakt tegen bijvoorbeeld geluidoverlast vanaf zijn werf. Zeker nu hij weinig heil ziet in de eerder plannen voor bouw van woningen, appartementen en een hotel op de plek van de werf
De jachthaven zou uitgebreid worden onder meer met een kade voor historische schepen. Momenteel biedt de haven in de zomer, naast de vaste aanlegplaatsen, plek aan 20 tot 25 passanten.
GBB uit Scherpenzeel, dat het gebied Wisseveld ontwikkelt, heeft op de plaats van de voormalige betoncentrale tegen de haven aan, woningen en een hotel gepland. ,,Maar die liggen allemaal binnen de geluidscontouren van de werf”, legt Van Kessel zijn angst uit. ,,Je hebt het met een scheepswerf wel over zware industrie. Dat kan je niet zomaar omsluiten met woningbouw en recreatie. Dat is geen gelukkige combinatie.”
,,Ik ben met mijn plannen voor het bouwen op de plek van de werf al jaren in gesprek met de gemeente. Er is mij een intentieverklaring voorgelegd, maar daar kon ik me niet in vinden. Ze willen wel praten, maar er wordt niet aangegeven wat wel en niet kan. Dat heb ik de gemeente half november vorig jaar laten weten, maar daarna heb ik niets meer gehoord. Ik neem dus aan dat ze niet zo enthousiast zijn over mijn plannen. Dat betekent dat ik verder moet met de ontwikkeling van de scheepswerf”, legt Van Kessel van de in 2012 failliet gegane scheepswerf uit.
Van Kessel overweegt zelf weer schepen te gaan bouwen op zijn werf aan de Maas in Grave. ,,Ik heb immers alle vergunningen om weer schepen met een lengte van 135 meter te gaan bouwen. Dat hangt ook van de markt af. Dat kan over twee maanden zijn, maar ook over twee jaar.”
Wethouder Eric Daandels betreurt de opstelling van Van Kessel. ,,Het klopt niet dat Van Kessel zegt dat we niet aangeven wat de kaders zijn. Er liggen bijvoorbeeld een havenvisie en een woningbouwprogramma. Dat zijn de uitgangspunten, We hebben juist gevraagd met een onderbouwd plan te komen. Ik kijk met de werf graag naar goede ontwikkelingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: