Omroep Gelderland: Graafs Gat wordt gedicht met 5.000.000 kg stenen!

NEDERASSELT – Het stuk oever van de Maas dat ten noorden van de stuw bij Grave is afgebrokkeld, wordt hersteld met 5000 ton stenen. Rijkswaterstaat verwacht hier een week mee bezig te zijn. Woensdagochtend om 7.00 uur wordt begonnen met de werkzaamheden.

Volgens woordvoerder Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat moet de oever over een lengte van zo’n 80 meter worden verstevigd. Daarvoor worden verschillende formaten breukstenen gebruikt. De zwaarste wegen 200 kilo. 

Meer waterkracht

Een binnenvaartschip voer eind vorig jaar dwars door de stuw bij Grave. Die raakte daardoor zwaar beschadigd. Reparatie van de stuw gaat nog maanden duren, maar in januari is al wel een tijdelijke dam gebouwd.
‘Het water stroomt nu alleen door de linkerkant van de stuw. Door de combinatie van een nauwere doorgang en het hoogwater van de laatste tijd, krijgt de oever verder stroomafwaarts meer waterkracht te verwerken. Dit heeft gezorgd voor afkalving van de oever’, legt Van Beerendonk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: