“Trekken aan een dood paard”. Kijkje in de “keuken” van de Landerdse gemeenteraad. ARENA.

De Gooi-en Eemlander had een mooi cartoon. Hier ging het over het over het ziekenhuis van Blaricum . De burgemeester  van Gooise Meren geeft het gevecht om behoud van het ziekenhuis op. In Schaijk, Zeeland en de Reek wil een meerderheid niets weten van herindelen.
Daar blijven ze trekken aan een dode wisent.

VHL teleurgesteld: ‘Trekken aan dode wisent’

Gemeenteraad Landerd stemt tegen verkenning fusie met Uden (update 2)

16-3-2017 om 22:33 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD – “Het rogge wordt al lang niet meer gemaaid met een berhaak en een zicht. Er rijdt allang geen paard en wagen meer door de straten. En de SRV-wagen staat ook al permanent in de garage geparkeerd. Toch schijnt de politiek in Landerd niet te willen beseffen dat ansichten vervagen. Rond de verkiezingen in 2014 en het referendum van 2015 zagen de partijen nog de noodzaak van opschaling, maar nu de vooruitgang zich met Uden aandient gaan de hakken in het zand lijkt het.” VHL-raadslid Bas Keijzer trachtte donderdagavond met een gloedvol betoog zijn collega-raadsleden te overtuigen van het belang van een verkenning van een fusie tussen Landerd en Uden. 

Tevergeefs, zo bleek al snel. Coalitiegenoten DS97 (Arie de Kleijn: ‘Dit gaan wij niet steunen’) en CDA, dat met een amendement voor een soort van ‘Verkenning Light’ kwam, zetten inderdaad de hakken in het zand. En omdat ook de RPP de verkenning niet zag zitten, strandde het voorgenomen plan van aanpak met 7 stemmen voor (4 van VHL, 2 van PL en 1 van VVD) en 9 tegen.
RPP
“Belangrijkste reden voor ons om tegen een verkenning te stemmen, is het feit dat er in alle kernen van Landerd nog plannen lopen die op een zeer positieve wijze bijdragen aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze dorpen. Denk aan de accommodatie voor sport en spel in Reek, het centrumplan in Schaijk en een gemeenschapshuis in Zeeland”, somt Harold van den Broek op. “We willen geen enkel risico lopen dat deze plannen door een herindeling de eindstreep niet halen.”
VHL
VHL-raadslid Bas Keijzer toont zich teleurgesteld over het niet doorgaan van de verkenning met Uden. “Jammer. Dit is trekken aan een dood paard, of kan ik beter zeggen aan een dode wisent. Liefst 71,7 procent van de inwoners van Landerd kozen in november van 2015 voor opschaling. De ruime meerderheid hiervan koos voor de Maashorstgemeente. Dat is een duidelijk en helder signaal vanuit de kiezer dat de houdbaarheid van de gemeente Landerd voorbij is. Het college is met deze uitslag aan de slag gegaan. De eerste stap kan samen met Uden worden gezet.”
Keijzer baalt dat sommige raadsleden afhaken nu herindeling concreet leek te worden. “Waar is men bang voor? En wil men überhaupt wel opschalen? Wij vragen het ons af! De smoes dat het zonder Bernheze niet concreet genoeg is vinden wij een zwaktebod; door met deze verkenning in te stemmen kunnen we juist onderzoeken of het ook zonder een deel van Bernheze meerwaarde oplevert voor onze inwoners. Met de bevindingen van de verkenning kunnen de partijen in deze raad komende verkiezingen een onderbouwde keuze voorleggen aan haar kiezers. Zonder verkenning blijft het bij nattevingerwerk. Naar de motieven van sommige raadsleden kunnen wij alleen maar gissen. Daarbij dringt zich het beeld op van het mogelijk kwijtraken van een hobby of vooraanstaande positie. De raadsleden lijken zich niet te realiseren dat ze hun aanzien sowieso kwijt zijn met het negeren van de wens van de inwoners. Eenieder, die politici het dienen van het eigen belang toedicht, dreigt gelijk te krijgen. De raad zit er voor de inwoners en niet voor de eigen vrijetijdsbesteding of andere belangen.”
‘Waar wilt u nu naartoe?’Ook burgemeester Marnix Bakermans, fervent pleitbezorger van een fusie met Uden, steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Ik ben gefrustreerd over de besluiteloosheid van de raad over een herindeling. Waar wilt u nu naartoe”, zo sprak de burgervader de raadsleden ferm toe. “Het is belangrijk dat de raad in 2018 wel helderheid kan geven aan de inwoners.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: