“Gat van Grave” 125: Omroep Brabant: gat deze week nog gedicht!

De oever van de Maas is ten noorden van de stuw bij Grave verzakt. Deze week nog gaat Rijkswaterstaat het afgebrokkelde stuk aanvullen met grote stenen om het gat weer te dichten.
Net achter de stuw is de oever weggeslagen doordat het water in de Maas harder stroomt dan voorheen. Dat komt volgens Rijkswaterstaat doordat het water extra hard stroomt door de zware regenval van de afgelopen tijd, maar ook door de beschadiging aan de stuw.
De stuw ging kapot omdat afgelopen december een Duits schip in dichte mist de stuw ramde. De jukken raakten beschadigd, waardoor water weglekte. Dat zorgde voor een daling van het peil.

LEES OOKHoogwater zorgt voor problemen met schepen bij stuw Grave

Nooddam
De nooddam die daarvoor is aangelegd leidt het water door een klein deel van de stuw. Daardoor is de zogeheten watergang vernauwd. Om dat peil weer op te vijzelen legde Rijkswaterstaat een nooddam aan.

Het water stroomt nu alleen door het kleinere, zuidelijke deel van de stuw. De combinatie van een vernauwde watergang en het hoogwater van de laatste tijd, heeft ervoor gezorgd dat de oever afbrokkelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: