“Gat van Grave” 123: Nieuw Gat wordt gedicht schrijft de Gelderlander.

De aanvaring met de stuw bij Grave, eind december vorig jaar, heeft nu ook indirect gevolg gehad voor de oever van de Maas. Net achter de stuw is een gapend gat in de oever ter hoogte van Velp te zien.
,,Dat water in de Maas stroomt nu harder door de schade aan het noordelijk deel van de stuw”, verklaart Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat het ontstaan van het wegzakken van de oever. ,,Het gat in de stuw is gedicht met een waterkerende breuksteendam achter het kapotte deel van de stuw.”
Op donderdagavond 29 december voer een Duits schip met een Slowaakse kapitein in dichte mist met een harde klap dwars door de stuw heen. Het gevolg was grote schade aan de jukken van de stuw. Het Maaswater stroomde in sneltreinvaart weg, waardoor het peil in de rivier tussen Grave en Sambeek meters zakte en zowel de Maas als het Maas Waalkanaal onbevaarbaar raakte. Om dat waterpeil weer omhoog te krijgen werd, in afwachting van de definitieve reparatie, een nooddam gelegd.
,Het water stroomt nu alleen slechts door het kleinere, zuidelijke, deel van de stuw”, vertelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,We hebben voorafgaand aan de aanleg van de tijdelijke dam de bodembescherming extra verstevigd, ten behoeve van de stabiliteit van de fundering van de stuw. Maar de combinatie van een kleinere doorgang én het hoogwater van vorige week zorgt er echter voor dat de oever verder stroomafwaarts door de hogere stroomsnelheid meer waterkracht krijgt te verwerken. Dit heeft gezorgd voor afkalving van de oever.”
Rijkswaterstaat heeft woensdag, na het afnemen van de waterafvoer van afgelopen week, de gesteldheid van de bodem en de oever in kaart gebracht. ,,Erosie is een natuurlijk proces, maar door de schade aan de stuw is nu een erg groot gat geslagen. Begin volgende week beginnen we het nemen van maatregelen om verdere afkalving tegen te gaan. De oever wordt verstevigd door het aanbrengen van stortstenen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: