De MaasDriehoek schrijft:

De gemeenteraad van Grave komt binnenkort te spreken over het rapport.
De gemeenteraad van Grave komt binnenkort te spreken over het rapport. 

‘Huidige bestuurskracht Grave voldoende.


Grave heeft als eerste gemeente in het Land van Cuijk een bestuurskrachtonderzoek laten uitvoeren. 

Onderzoeksbureau Partners en Pröpper zegt in haar rapport dat een bestuurskrachtonderzoek een gemeenschappelijke taal biedt, waardoor duidelijk wordt waarover zelfstandigheid gaat. 

Conclusie: ‘Gemeten naar de maatstaven die het gemeentebestuur zichzelf stelt, is de huidige bestuurskracht in de gemeente Grave voldoende, maar de bestuurskracht verschilt sterk per onderwerp.’

Door Annelies Graafsma
De onderzoekers geven in hun rapport geen advies over wel of niet zelfstandigheid. Die keuze is aan de raad. Op veel terreinen werkt Grave al samen met andere gemeenten in zogeheten gemeenschappelijke regelingen, bijvoorbeeld over veiligheid. Frans Smulders (Trots Liberaal) raakt een kern: “Hebben de gemeenschappelijke regelingen invloed op de bestuurskracht?” De onderzoekers: “Samenwerken is ‘n manier om bestuurskracht te organiseren. Je kunt niet zeggen dat iedere regionale samenwerking bestuurskracht vergroot.”
Na de raadsleden is het de beurt aan de andere aanwezigen. ‘Het samenspel in de raad?’, ‘Luistert de minderheid naar de meerderheid en andersom?’, ‘Wat is de invloed van de raad?’, ‘Wat is geleerd van moeilijke dossiers als Wisseveld?’ en ‘Hoe staat het echt met de financiën?’ Wethouders en enige raadsleden reageren hoofdschuddend. Ze vinden de vragen ‘te politiek’, maar burgemeester Roolvink laat de vragen rustig stellen. De onderzoekers: “De bestuurskracht is voldoende maar moet groeien. Het politieke samenspel tussen raad en college moet beter en complexe dossiers vragen meer interactie. Participatie is onvoldoende.”
Ze adviseren in te spelen op initiatieven van de samenleving. “Richt je meer op verbinden dan op alles toetsen aan procedures. En misschien moet u de eigen organisatie minder belangrijk vinden bij het oplossen van problemen; dat vergt bestuurskracht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: