“Gat van Grave” 7. Reactie van ons Keerpunt 2010 lid Frank Stoffer op de Graafse Scheepsramp.

Graafse scheepsramp
Op 29 december j.l. ontkwam Grave aan een grote ramp. Een schip volgeladen met het zeer brandbare en daardoor ook explosieve benzeen is door de stuw onder de brug doorgevaren.
Naar de oorzaak van dit ongeval wordt door de politie onderzoek gedaan. Ook het onderzoek naar de gevolgen voor de stuw is in volle gang. Echter over het gevaar dat de bevolking van Grave, Nederasselt en Balgoij heeft gelopen blijft het stil. Uitgezonderd van een slimme bewoner aan de andere kant van de Maas. Die rook letterlijk onraad en zocht een veilig heenkomen. De politie reageerde laconiek op zijn vraag of de buurt niet geëvacueerd moest worden (zie website Gelderlander)
.

Maar deze man had gelijk. Hij rook inderdaad gevaar. Uit metingen van de brandweer blijkt ook dat er benzeen is vrijgekomen. De gemeente Grave reageert adequaat en waarschuwt de Graafse bevolking om ramen en deuren gesloten te houden.

Goede actie toch? Nee! Integendeel! 
Het waarschuwen van de bevolking voor mogelijke ernstige situaties gebruiken we in Nederland de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd) en NL-Alert. De overheid heeft miljoenen euro’s uitgegeven om NL-Alert op te zetten en de bevolking hierop te attenderen. Op de overheidswebsite Crisis.nl schrijven ze het volgende: Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.
Primair en daarnaast hebben we het praktische en zeer effectieve alarmsysteem vande sirenes. Verspreid over het hele land staan ongeveer 3800 sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer. Dit wordt het WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem) genoemd. De bevolking is van tevoren geïnstrueerd, in het geval dat de sirene gaat om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op aangewezen calamiteitenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geëvacueerd wordt.
Onze lokale overheid, lees de gemeente Grave, heeft als eerste taak de veiligheid van de burgers te garanderen. De gemeente Grave heeft duidelijk lak aan wat de Nederlandse overheid stelt in het geval van een ernstige situatie (een lekkage van benzeen valt zeker onder die categorie). De burgers van Grave worden namelijk per Twitter en via de website van de gemeente Grave als volgt geïnformeerd:
29 december 2016, 23:49 uur
Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt is momenteel afgesloten i.v.m. aanvaring met een boot. In verband met mogelijk vrijgekomen gevaarlijke stoffen, sluit ramen en deuren.Gemeente Grave ‏@stadhuisGrave  29 c.
Hoe is dit in vredesnaam mogelijk? 
Sinds wanneer zijn Twitter en de website van de gemeente Grave de plaatsen om de burgers te informeren en te adviseren hoe te handelen in het geval van een noodsituatie? 
Waarom heeft de burgemeester, als eerste verantwoordelijke voor onze veiligheid, gekozen voor deze manier van communiceren en niet via het WAS of NL-Alert systeem?
Dit keer liep het met een sisser af, maar als er echt een ernstig ongeluk was gebeurd, zou de bevolking te laat zijn geweest om adequaat te reageren.
Politieke bestuurders vragen zich vaak af hoe het kan dat burgers de overheid niet meer vertrouwen. Is het laks handelen van onze lokale overheid bij deze bijna-ramp daar niet een voorbeeld van?
Is het nu niet aan de gemeenteraad om actie te ondernemen en antwoorden op deze vragen te krijgen? En mogelijk een klein stukje vertrouwen van de bevolking terug te winnen?
Met vriendelijke groet.

Frank Stoffer
Bronnen;
-http://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvaring-brug-grave
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Benzeen
-http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/grave/waterpeil-maas-zakt-niet-meer-zaterdag-inspectie-van-stuw-grave-1.6797999
-http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/grave/schipper-52-aangehouden-na-aanvaring-bij-grave-1.6795958
-http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/grave/buurtbewoner-vluchtte-voor-stank-na-aanvaring-grave-video-1.6795240
-http://www.crisis.nl/nl-alert
-Twitter @stadhuisgrave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: