Louis Sparidans schrijft op Grave Politiek over een ander “Gat van Grave”: 4.500.000 euro minder vermogen in 2015.

Kom op, Burgemeester

Ja, ik weet het burgemeester, de afgelopen tijd had u wel andere dingen aan uw hoofd zoals ‘onze’ scheepsramp als gevolg van de kapot gevaren stuw. Grave staat weer helemaal op de kaart. Het was te merken aan de vele ramptoeristen in ons stadje. Misschien dat ook ‘Historisch Grave’ er een graantje van mee pikt. Toch wil ik deze keer vooral een ander punt bij u in herinnering roepen.
Een paar weken geleden, nog in het ouwe jaar, maakte ik melding van een gigantisch verlies voor de Gemeente Grave over het jaar 2015 ter grootte van 4,5 miljoen euro. U hebt het vast gelezen! Wat is nou 4,5 miljoen’, hoor ik u denken.
Veel; veel te veel. Het verlies komt overeen met ongeveer 350 euro per Graafse inwoner, alles en iedereen meegerekend. Maar ook zou je kunnen zeggen dat het verlies over 2015 gelijk staat aan ruim twee keer de jaaropbrengst van de OZB, de onroerende-zaakbelasting voor héél Grave.
Toe maar! Daar weet praktisch iedereen over mee te praten. Binnenkort ligt immers weer de aanslag over 2017 op de mat.Desondanks schreef u een halfjaar geleden nog in ‘hiep-hiep-hoera-stemming’ in een van uw wekelijkse stukskes in de Graafsche Courant dat we goed hadden geboerd in 2015. We hadden volgens u zelfs geld overgehouden, ook al wist u, ook toen al drommels goed dat we met z’n allen in dat jaar 4,5 miljoen euro armer waren geworden.
‘Goed boeren’ in een jaar en tegelijkertijd in hetzelfde jaar fors achteruitkachelen met je vermogen:  je hoeft geen burgemeester te zijn om te weten dat dat niet samen gaat.
Waarom doet u toch mee aan die volksverlakkerij? U kunt immers toch weten waar zoiets op uitdraait. U ‘vraagt’ er als het ware zelf om. De Graafse bevolking rekent er namelijk doodgewoon op om eerlijk en volledig van u te horen wat er met hun geld gebeurt. Een kwestie van vertrouwen.
Tegelijkertijd rakelt u hiermee ook, waarschijnlijk onbewust, opnieuw die vele miljoenen op die tevergeefs aan ‘Wisseveldgate’ zijn opgegaan. Nog steeds weten we niet waaróm al dat geld moest worden uitgegeven, als je ziet hoe het Wisseveld er nog steeds bij ligt.
In uw kersttoespraak haalde u zélf de volgende uitspraak van Abraham Lincoln aan: “Als je eenmaal het vertrouwen van je medeburgers verliest, kun je hun respect en waardering nooit meer herwinnen”. Laat het zover niet komen, burgemeester!
Kom op, leg nu eens in een wat groter stukske in de Graafsche Courant of in de Arena uit hoe het écht zit. Ook gewoon ruiterlijk toegeven dat we in 2015 4,5 miljoen euro armer zijn geworden. Anders blijft het u maar achtervolgen.
Het is te begrijpen dat u liever over bezoekjes aan gouden en diamanten echtparen schrijft en over uitnodigingen van verenigingen, scholen e.d. Dat is natuurlijk ook veel leuker dan het verhaal dat we in Grave fors interen op ons eigen vermogen.
Toch hoort dat verhaal er ook bij, maar dan wel eerlijk en inzichtelijk voor iedereen!
Ik besef dat het, ondanks al mijn respect voor u, uiteindelijk toch een wat stekelig stukje is geworden, maar het is dan ook bedoeld om u wat op te porren. Is het eigen vermogen van de Gemeente Grave in 2015 nu wel of niet met 4,5 miljoen geslonken? En hoe zo? U weet het precies. Kom ermee voor de  dag.
Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: