Liveblog “Gat van Grave” 64. Bouw tijdelijke dam begonnen. Over 2 weken kunnen de schepen door de schutsluis schrijft de Gelderlander.

Ruim anderhalve week ging eroverheen, maar nu heeft Rijkswaterstaat de knoop doorgehakt: een tijdelijke dam áchter de kapotte stuw in Grave moet de waterstand van de Maas tussen Grave en Sambeek herstellen. Over twee weken moeten de eerste schepen weer door de sluis, naast de stuw, kunnen.

Twaalf scenario’s werden de afgelopen dagen doorgerekend, en maandag werd besloten dat deze oplossing de beste was. Groot voordeel van het plaatsen van de dam achter de stuw is volgens Rijkswaterstaat-directeur Eric Diepstraten dat de herstelwerkzaamheden niet gehinderd worden. ,,De stuw blijft op deze manier goed bereikbaar, dat maakt het makkelijker werken.”
Rijkswaterstaat gebruikt voor de aanleg van de dam breukstenen, waarvan gisteren al de eerste ladingen werden geleverd. Eerst werd nog de bodem geïnspecteerd en waterdicht gemaakt, daarna kon worden begonnen met het storten. ,,De stuwende werking begint direct”, zegt Diepstraten. ,,We bouwen het laag voor laag op, zodat het waterpeil geleidelijk stijgt. Dat is belangrijk voor de woonboten en jachten die nu nog vast liggen.”
Een belangrijke voorwaarde die Rijkswaterstaat voor de tijdelijke oplossing stelde, was dat bij hoogwater de boel weer binnen 48 uur afgebroken zou kunnen worden. Maar dat kan bij deze dam niet. Tenminste, niet helemaal. ,,We hebben bekeken wat de opstuwende werking van de dam is”, zegt Diepstraten. “Dat is 20 centimeter, en dat kunnen we aan, ook bij hoogwater. Mocht het nou echt tot problemen leiden, dan kan de bovenste laag van de dam eraf worden gehaald. Daarom laten we een kraanschip hier liggen.”
Het zal ongeveer twee weken duren om de dam en waterstand op de gewenste hoogte te brengen, verwacht Rijkswaterstaat. Ondertussen wordt doorgewerkt aan de structurele reparatie van de stuw. ,,Het herstellen van de stuw in oude staat gaat een half jaar duren. Maar we hebben ook een renovatieprogramma, waarbij alle stuwen in de Maas aangepakt worden. We kijken nu of dit het moment is waarop we deze stuw meteen grondig onder handen gaan nemen.”
Sinds de aanvaring met de stuw op 29 december is er veel kritiek op het handelen en de communicatie van de veiligheidsregio’s en Rijkswaterstaat. Ook deze tijdelijke oplossing heeft te lang geduurd, vinden veel gedupeerde bedrijven en woonbooteigenaren. Diepstraten heeft daar begrip voor, maar zegt ook dat er hard gewerkt is om met een zorgvuldige en veilige oplossing te komen.
Bekijk een video met uitleg over de reparatie op dg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: