Liveblog “Gat van Grave” 99. De Gelderlander: Ook scheepvaartongeval in Duits kanaal veroorzaakt door Slowaakse schipper.

Schipper maakte eerder brokken

Ook in Duitsland stuurhut vernield GRAVE/OBERHAUSEN

De Slowaakse schipper van de benzeentanker die eind december de stuw bij Grave ramde, was twee maanden daarvoor met hetzelfde schip betrokken bij een aanvaring met een brug in Duitsland. Ook toen verloor het schip zijn stuurhut.
De 52-jarige schipper blijkt op 22 oktober met de 110 meter lange Maria Valentine op het Rhein-Herne Kanal tegen de Sterkrader Brücke in Oberhausen te zijn gevaren. Dat heeft de Duitse rederij Gefo bevestigd tegenover deze krant.

Het scheepvaartongeval op het Rhein-Herne Kanal is veroorzaakt door een mechanisch defect, aldus Gefo. De Wasserschutzpolizei Essen, die het ongeval heeft onderzocht, beaamt dat.
Het Wasser- und Schifffahrts-amt in Duisburg, de Duitse versie van Rijkswaterstaat, houdt het erop dat het bijna altijd om een combinatie van technische en menselijke fouten gaat. Bij de Sterkrade Brücke hebben vaker dit soort aanvaringen plaatsgevonden, omdat het een relatief lage brug is. De doorvaart is daar 4,50 meter. In Nederland, Duitsland en België varen schippers jaarlijks naar schatting in totaal zo’n 10 tot 20 stuurhutten kapot.
De Maria Valentine is voorzien van een in hoogte verstelbare stuurhut, die bij lage bruggen of hoge waterstand kan zakken. Dat hydraulische systeem functioneerde in oktober niet naar behoren, aldus Gefo.
De oorzaak van het ernstige ongeval op 29 december met de Maria Valentine op de Maas in Grave is nog altijd niet bekend. In dichte mist sloeg de tanker niet rechtsaf naar de sluis, maar voer rechtdoor, dwars door de stalen stuw. Het schip donderde drie meter naar beneden, maar brak wonderwel niet. Volgens calamiteitendeskundige Paul Scheepers (Radboud-umc) ontsnapten Grave en het nabijgelegen Nederasselt aan een ramp.
Gefo ziet geen verband tussen beide incidenten met de tanker. “In oktober ging het om een technisch probleem en zijn er geen menselijke fouten gemaakt”, aldus woordvoerder Cor Radings. In binnenvaartkringen worden daar kanttekeningen bij geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: