Liveblog “Gat van Grave” 73. De ingenieur schrijft over toekomst van de Graafse Stuw.

MEEST KWETSBAAR

In de rij stuwen in de Maas geldt die bij Grave wel als de meest kwetsbare. Zo is de beschikbaarheid van de stuw met 92 % minder dan die van de andere stuwen.
Michon: ‘Dat heeft te maken met de gebruikte mechanische technieken.’ De stuw bestaat uit jukken die op de bodem van de Maas rusten op betonnen bokken en bovenin zijn bevestigd aan de brug die ter plekke over de Maas gaat. Langs die jukken worden schuiven neergelaten, net naar gelang de gewenste doorvoeropening.
Door de aanvaring zijn enkele van de jukken onherstelbaar beschadigd, evenals enkele van de betonnen blokken op de bodem. De beschadigde jukken kunnen het Maaswater niet meer tegenhouden, waardoor de stuw niet meer werkt.
De stuw bij Grave staat op de nominatie om in 2027 volledig te worden vervangen. ‘De stuw zal dan zeker een ander ontwerp krijgen’, aldus Michon. Regulier onderhoud staat gepland voor 2019. Het laatste groot onderhoud was in 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: