Liveblog “Gat van Grave” 56. Maasdriehoek meldt:

ONGEVAL OP DE MAAS BIJ GRAVE

Rijkswaterstaat: kortetermijnoplossing voor Maas dinsdag bekend

ma 9 jan 2017

GRAVE/GENNEP | Het kan nog weken duren voordat de Maas tussen Sambeek en Grave weer op haar oude waterpeilniveau is. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een bijeenkomst van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland in Grave, waar directeur netwerkmanagement Eric Diepstraten en Peter Smeets, voorzitter van het crisisteam, een toelichting gaven op de problemen die zijn ontstaan op de Maas door het schipongeluk bij de Graafse stuw. De kortetermijnoplossing wordt morgen bekendgemaakt.

Door Martijn Schwillens
De installatie van een mobiele dijkwand behoort tot de negen denkbare scenario’s die Rijkswaterstaat dinsdag hoopt te presenteren, geeft Diepstraten aan. “De haven bij Gennep staat in directe verbinding met de Maas. Als we bij de haveningang een mobiele dijk installeren en water in de haven pompen, zouden de woonboten weer in het water kunnen komen te liggen. Dit behoort inderdaad tot de scenario’s die we laten doorrekenen”, zei Diepstraten op vragen van deze krant. Smeets vult aan: “Dit is een uniek geval! Sinds de installatie van de stuw in 1928 is er nog nooit een schip tegenaan gevaren.”
Ongeduldig
Een mobiele dijkwand zou ook voor de stuw bij Grave geplaatst kunnen worden. Diepstraten: “Ik weet dat mensen ongeduldig beginnen te worden en een oplossing willen. Maar mensen vergeten dat Rijkswaterstaat als rivierbeheerder zelf ook tot de gedupeerden behoort. We moeten met een heleboel scenario’s rekening houden: laagwater en hoogwater. Bij veel regenval of smeltende sneeuw in de Ardennen kan het hard gaan. Zo’n constructie moet dan binnen 48 uur afgebroken kunnen worden. Maar we moeten ook goed nadenken over hoe we het water terug in de rivier brengen. We willen geen vloedgolf en we moeten goed in kaart hebben gebracht wat de gevolgen zijn voor bakenbomen, oevers en dijken als de rivier zich weer vult.”
Blijvende oplossing
Behalve een oplossing voor de korte termijn moet er ook een blijvende oplossing komen. De reparatie van de stuwen is daarom al aanbesteed. “Drie stuwen moeten volledig worden vervangen, de andere twee kunnen worden gerepareerd. Ook de betonwand op de bodem is beschadigd, maar niet zo erg als we eerst vreesden. De spullen zijn besteld”, zegt Smeets.
Wanneer de reparatie aan de stuwen bij Grave kan beginnen, is nog niet bekend.
Meer over het het lage waterpeil in de Maas in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 10 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: