Woningbouw op “Maaszicht”: de Gelderlander.


‘Maaszicht Grave moet gaan bruisen’

GRAVE

Met de bouw van 71 woningen voor jongeren, ouderen en gezinnen moet de buurt waar nu nog verzorgingshuis Maaszicht in Grave staat, weer gaan bruisen. Dat is de intentie van Arno van Tilburg van Stam en De Koning Vastgoed & Bouw dat in de Maasstad aan de slag gaat.
De onderneming koopt Maaszicht en wil op die plek daar snel aan de slag. “De plannen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd”, zegt hij. “Maar we willen betaalbare stadswoningen voor jongeren bouwen en stadswoningen met kleine tuinen voor gezinnen.”
Ook aan ouderen is gedacht. In de Wijnberg aan de Oliestraat, in lang vervlogen tijden het blindeninstituut van Grave, is het de bedoeling woonruimte voor ‘moderne ouderen’ te maken. Ook zijn er plannen voor bijvoorbeeld een restaurant. Dat zou kunnen komen in de kapel. “We willen niet alles vol woningen bouwen”, zegt Van Tilburg. “We willen een mengeling van mensen krijgen in die buurt.” Er komt ook een mix van huur- en koopwoningen.
Het historische gedeelte blijft staan, maar de flat van het verzorgingshuis gaat tegen de vlakte. Stam & De Koning heeft ervaring met het ‘transformeren en renoveren’ van stadsdelen. Zo was het bedrijf actief in Eindhoven in Strijp-S. Daar werd bestaande bouw met nieuwe woningbouw gecombineerd waardoor een bijzonder geheel ontstond.
De verkoop van gebouwen en grond door Brabant Wonen aan Stam & De Koning is zo goed als rond, zegt Van Tilburg. “Als de feestdagen er niet tussen hadden gezeten, waren we er snel uit geweest.” Inmiddels ligt er een letter of intent die door beide partijen is ondertekend en waarin staat dat koop en verkoop echt de bedoeling is. “Eigenlijk is het een soort voorlopig koopcontract. Er moet alleen nog duidelijkheid komen of de grond schoon is. Dat er asbest in de gebouwen is verwerkt, dat weten we al.” Opruimen van het kankerverwekkend materiaal in het voormalige Maaszicht kost een half miljoen euro.
Van Tilburg heeft er vertrouwen in dat het project gaat slagen. Maaszicht staat al sinds november 2013 leeg. Toen verhuisden de ouderen die er woonden naar het nieuwe Catharinahof aan de Koninginnedijk in Grave. Dat de hoge flat tegen de vlakte gaat, daar zal menig Gravenaar geen enkele moeite mee hebben. Die wordt al langer ervaren als horizonvervuiling.
We willen een mengeling van mensen krijgen in die buurt
Arno van Tilburg, ontwikkelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: