Mijn Kerst-en Nieuwjaarswens van 2010: kerststal familie Leurs en “Graafse” vertelling van gastschrijver Elly Schouten-van de Mosselaar.

Welkom in Grave
Kijken via een glazen kerstbal
Originele beeldengroep van de familie Leurs uit de Rogstraat.
 Graafse winterse foto genomen uit de hoge St.Elisabeth’s toren.

Kerstvertelling in ‘t Kerkje van Velp.

Het mysterie zit in mier en mug …
het mysterie woont hier in dit eeuwenoude kerkje…
waarin veel mysteries zijn verwoord…
Het mysterie zit in geboorte…van óns leven en om ons heen…
Het mysterie zit in woorden:
zoals: …KerstMIS…wat is er MIS mee?
En…PLAT praten…wat is er PLAT aan?
Jezus is toch ook voor de Brabanders geboren:


De volkstelling:

Kom vrouwke we moete gaôn, …ons plicht roept. Ik heb de’n ezel al bepakt en ok un platske vur jouw vrijgehouwe op zunne rug, dan kunde gij er zo nouw en dan ok efkus op zitte… ’t Is unne lange weg te gaôn en ons kiendje kan zo mar gebore worre. Pakt oew eige goed  in… zo da ge gen kouw vat onderweg. 

Hedde gij drinken en wa brood bij oe vur ons? Dan gôn we nouw mar…………We zijn nouw  toch al een stutje onderweg Jozef…denkte gij da ut nog wijd weg is? …Ik ben zô muuj…en ik heb af en toe wa pien in mienen buuk … ik denk da ons kiendje wil komme…
Wette wa Maria dan gon we un herberg zuuken waôr we kunnen slaôpen,… wa denkte daôr van?  We kuieren urst nog efkus deur………Oôh… kîek nouw Maria… daôr zie ik un lichje! Ziede gij da ok?…Daôr kunne we wel terecht vur ênne nacht… denkte gij ok nie?… Ik goj ut urst wel efkus vraôgen… wachte gij hier mar efkus… ik ben zo terug… 
Ge geleuft ut nie Maria… mar ze sturen ons gewoon wijer…gen plats zeeje ze…! Verderop is unne stal …zeet er enne… got daôr mar us kieke… daôr kunde wel slaôpe… Mar Jozef ik ben zô muuj… denkte gij da we da haôle? Jawel, vrouwke… da redde wij same wel… Oôh…kiek nouw wa moj!!!… Unne schonne voeierbak …mè hoj … Daôr kan ons kiendje straks moj  in… en kiek nouw die schupkes… en diejen os …di’s ok moj vur onzen ezel …wa Jozef… …en kiek… daor scharrelen ok nog wa kiepkus …vur ons eikus! Wan geluk wa Jozef da we dî plekske gevonden hebbe!!!
Ik denk da ons kiendje hier ger kumt!!! Kûnde gij  un bietje helpe want ut  kumt nou ècht geleuf ik…………. Och …kiek nouw Maria ut is un jungske… wan moj menneke ! Och Jozef …ut is host nie te geleuve… da dâ ons kiendje is…Zullen we um Jezus noemen? 
…Da’s unne môje naam vur zôn schôn jungske… wa denkte gij?…  Jezus? … Ja Maria …da’s moj…héél moj…!  Kiek nouw… ut liekt wel of ut licht word …! Ziede gij ok die grote ster?… En kiek nog us goêd …ik zie… unnen engel …was da nou allemôl ………….daôr komme ok nog minsen aônlope… …Oôh… da zijn de herders…! 
Maria… ut liekt nouw net of de hele wereld blij is met óns kiendje… mende gij da ok?..  …………… Ja Jozef… da mên ik ok …net zô blij as wij………………..!
Met dank aan:  “Gravin”  Elly Schouten – van de Mosselaar  voor het bijschrift bij de foto van de kerststal van de familie Leurs.

Fijne feestdagen. Een gezond, optimistisch en “behoedzaam” 2011 met veel empathie en de nodige keerpunten.

Jeannette en Jacques Leurs

Eén gedachte over “Mijn Kerst-en Nieuwjaarswens van 2010: kerststal familie Leurs en “Graafse” vertelling van gastschrijver Elly Schouten-van de Mosselaar.

  • 19 december 2010 om 18:26
    Permalink

    Dank Jacques, voor mijn mooie plekske bij jullie stalleke. Ik ga nu zeker een KerstGOED tegemoet en wil jullie allemaal voor 2011 een gezond gelukkig en gezellig 2011 wensen. Laten we samen goed vur elkaar en ut kiendje zurgen dan maken we ut Jozef en Maria wa mekkelijker.
    Elly

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: