Escharen fel gekant tegen plannen wegomlegging provinciale weg schrijft de Gelderlander.

Escharen ziet niets in aanleg weg

ESCHAREN

Het dorp Escharen is fel gekant tegen de aanleg van een weg tussen het dorp en Grave, die de Elisabethstraat in Grave moet ontzien. Daar ontstaan nu, vooral tijdens spitsuren, vaak opstoppingen en gevaarlijke situaties.
Fijn dat de gemeente Grave daar iets aan wil doen, maar niet ten koste van Escharen, vindt de dorpsraad die een oproep heeft gedaan aan de inwoners om een proteststem te laten horen. Iedere straat in het dorp Escharen moet een vertegenwoordiger leveren die inwoners gaat mobiliseren in het verzet tegen het plan. Die vertegenwoordiger moet zijn buurtgenoten op de hoogte houden. Ook handtekeningenacties kunnen onderdeel uitmaken van het protest.
De gemeente heeft een aantal opties uit laten werken om de Elisabethstraat verkeersluwer, of in ieder geval veiliger, te maken. Bij twee van de alternatieven is Escharen betrokken.
 Eén van die twee, een weg ten zuiden van Escharen, wordt door dorpsraad EZV (Escharen Ziet Vooruit) als niet realistisch ervaren. Een weg tussen Escharen en Grave wél. Toch ziet de dorpsraad die niet zitten. Die weg zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de leefbaarheid van het dorp. Een drukke (en dus gevaarlijke) provinciale weg die Escharen van Grave scheidt, betekent dat kinderen uit de Graafse wijk Estersveld niet meer naar de school in Escharen komen. De weg betekent ook dat kinderen uit de wijken Estersveld en De Stoof niet meer in Escharen sporten. Gevolg, volgens de dorpsraad: het aantal schoolkinderen daalt, net als het ledental van verenigingen. Natuurlijk, beseft EZV, er zijn oplossingen. Er kan een fietstunnel worden aangelegd. Of een fietsbrug. Maar die staan vooral in de avonduren niet bekend om hun (sociale) veiligheid. Een tunnel of brug met flinke hellingen is ook niet aantrekkelijk voor de oudere fietser of mensen die slecht ter been zijn. Kortom: schrap die optie meteen, luidt het devies van de dorpsraad. Om die woorden kracht bij te zetten is het volgens EZV nodig dat het hele dorp protest aantekent.
Iedere straat in het dorp moet een vertegenwoordiger leveren die inwoners gaat mobiliseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: