“Dit is misleiding en dat is zeer ernstig”: Jacques van Geest in de Gelderlander.

Spoedzoekers in nonnenklooster Velp

TIJDELIJK RUIMTE VOOR 30 STATUSHOUDERS VELP

Het klooster van de zusters redemptoristinnen in Velp zal vanaf volgend jaar gevuld worden met statushouders, mensen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen en nu een verblijfsvergunning hebben. Behalve voor statushouders is er plaats voor zogenoemde spoedzoekers. Daarmee worden volgens Nico Haase, van pandeigenaar Roelofs en Haase uit Rijssen, mensen bedoeld die tijdelijke woonruimte nodig hebben. Hij denkt daarbij aan mensen die afgestudeerd zijn en hun studentenkamer moeten verlaten, maar nog geen andere woonruimte hebben. Ook kunnen dat mensen zijn die net een scheiding achter de rug hebben. Gisteravond werden in de kapel van het klooster omwonenden ingelicht.
Haase zegde toe dat er niet meer dan 30 statushouders zullen worden gehuisvest. Ook zei hij dat de komst van de statushouders tijdelijk, voor twee of drie jaar, is. Het zag ernaar uit dat er voor het voormalige zusterklooster in Velp een nieuwe toekomst als zorginstelling was weggelegd, maar dat plan kreeg de ontwikkelaar niet rond.
Inwoners van Velp maken zich zorgen om het toegezegde tijdelijke karakter. “In de Generaal de Bonskazerne, 2 kilometer verderop in Velp, zouden ook voor een beperkt aantal jaar asielzoekers komen. Asielzoekers zitten er nu bijna 30 jaar en er is zelfs nieuw gebouwd”, aldus een van de aanwezigen.
Momenteel zit er antikraak in het pand. Volgens de tekeningen komen er straks zo’n 70 kamers. Bewoners moeten voorzieningen als toilet en keuken delen. Een van de huidige bewoners van het pand vreest dat ze zal moeten verhuizen “Nu betalen we 275 euro huur. Dat wordt straks 350 exclusief gas, water en licht. Dus zeg maar 500 euro. Dat kan niemand die hier nu zit, betalen. Daarbij is het pand niet geschikt voor zo veel appartementen. Straks moeten ze met 28 een keuken delen en met 8 een toilet. Hier kunnen hooguit 40 mensen wonen. Nu wonen er zo’n 30 mensen en zijn er soms al strubbelingen”, aldus de bewoonster.
Jacques van Geest, raadslid van VPGrave, die net als andere raadsleden al anderhalve maand op de hoogte was van de komst van statushouders, zal vanavond tijdens de raadsvergadering vragen stellen. “We zijn op het verkeerde been gezet. Er is gesproken over statushouders, niet over andere woningzoekenden. Dit is misleiding en dat is zeer ernstig.” P2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: