Grave Lokaal

Gravin Corine van Dijk uit Wijchen stopt bij Omroep Gelderland radio meldt De Gelderlander

De stem van de ochtend mag voortaan opblijven.

U vertrekt uit zichzelf bij de omroep. Bent u het werk moe?

“Nee, helemaal niet. Het is een optelsom geweest. Er veranderen zaken bij de omroep die voor mij niet werken. De radiopresentator is straks ook zelf de technicus. Dat zou te veel ten koste gaan van mij als presentator. Ik wil me tijdens de uitzending op de inhoud concentreren, als journalist. Natuurlijk kan ik een nieuwe werkwijze aanleren, maar word ik daar gelukkig van?
“Werk en privé mogen bij mij ook meer in balans komen, na vijftien jaar om kwart voor vier te zijn opgestaan. Ik wil, na 32 jaar bij Omroep Gelderland, mijn vleugels nog eens uitslaan. Ik ben nu 55. Als ik nog wat anders wil, dan moet het nu.”
Haar moeder, de bijna 80 jarige Echte Graafse Gerrie Leurs, verraste haar tegen het einde van haar drie uur durende programma met haar komst, samen met haar broer Leo. 
Maar vijftien jaar diezelfde Ochtendshow… Sloop er toch geen verveling in?
“Nóóit. Ik moet in die jaren tienduizenden interviews hebben gedaan, en het was altijd leuk en interessant. Het is heerlijk om live te werken. Ik stond ook nooit met tegenzin op. Ik kom uit een bakkersfamilie, misschien heeft dat ermee te maken. Alleen vroeg naar bed gaan was een pijnpunt. Ik ga graag naar concerten, heb de neiging nét iets te lang door te gaan. Tien jaar geleden redde ik het dan wel met drie uurtjes slaap, nu niet meer.”
Broer Leo staat hier links in beeld.
Al die tienduizenden items. Welke blijven u bij?
“De moord op Maja Bradaric maakte een ongelooflijke indruk. Dat je hoort dat er in de uiterwaarden een verbrand lichaam is gevonden en daar direct wat mee moet in de uitzending. De moord op Louis Sévèke, de stroomstoring in de Bommelerwaard. En de ontploffing in de centrale in Nijmegen, heel vroeg in de ochtend.
“Op zulke momenten ben ik op mijn best. Ik begin het liefst met helemaal niks. Dat je een seconde van tevoren hoort dat je de brandweercommandant aan de lijn krijgt en nergens op voorbereid bent.”
En dan tussendoor ook nog zo druk twitteren. Dik 36.000 tweets in nog geen acht jaar!
“Twitter staat bij mij altijd aan; je ziet zo live wat mensen bezighoudt. Ze sturen foto’s uit de file waarin ze staan, terwijl ze luisteren. Ik stuur ook veel tweets tijdens de uitzending. Vrouwen kunnen dat, hè. Ik vind het ook gewoon leuk. Ik hou van de interactie met luisteraars. Als ik een plaatje van een mooi plekje in Gelderland verstuur, krijg ik meteen reacties.”
Nooit chagrijnig
Hoe reageren al die mensen op uw vertrek?
Moeder en dochter omhelzen elkaar.
“Sinds het in maart bekend werd, is er een voortdurende stroom van reacties. Ook op straat zeggen mensen me hoe jammer ze het vinden. Ik ben kennelijk een factor voor mensen, een soort vriendin en huisgenoot. Ze waarderen mijn stem en vrolijkheid. Nooit chagrijnig en altijd betrokken. Maar ook terzake. Ik zeg alleen wat als ik wat te zeggen heb. Anders draaien we nog een extra plaat.”
Wat gaat u doen als de laatste uitzending klaar is?

Haar vertrouwde plek heeft ze verlaten.
“Ik wil mijn stem aanbieden als voice-over. Ik start ook het platform ‘Op pad met Corine’. Ik heb deze provincie ongelooflijk goed leren kennen en ik ben zelf ook bekend bij heel veel mensen. Ik wil groepjes meenemen naar de mooiste plekjes en steeds een gastspreker wat laten vertellen. Dat kan bij mensen in hun eigen wijk, langs een paar kunstwerken, door de natuur, of een thema als de Vierdaagse. Ik wil er ook op sociale media uitgebreid over schrijven. Ik blijf journalist. Ik zal nooit meer invallen in de Ochtendshow, maar wie weet ga ik uit mezelf als freelancer wel items maken. Dat is met je mobieltje zó makkelijk. Overal zit een verhaal in.” 
Corine van Dijk (55) uit Wijchen studeerde journalistiek in Tilburg en specialiseerde zich in het radiomaken.
Ze kon met haar kalme stemgeluid, na baantjes bij de Wijchense Omroep en de ziekenhuiszender van het Nijmeegse Canisius Wilhemina Ziekenhuis, al snel aan de slag bij Omroep Gelderland.
Ze was bureauredacteur, nieuwslezer en maakte reportages voor het programma ‘Dubbeluur’.
Bekend is ze ook als voice- over van reportages over de intocht van de Vierdaagse.
Ze presenteerde ook ‘Van Dijk en Co’, waarin ze artiesten ontving en het ‘koken op de radio’ introduceerde.
Een traditie is inmiddels het door haar bedachte item Weerwoord. Luisteraars kunnen daarbij nieuw gehoorde woorden over het weer insturen, zoals ‘plaknacht’ en ‘knijpzonnetje’.
De afgelopen vijftien jaar was ze presentator van de ‘Ochtendshow’. In die rol wordt ze opgevolgd door Nieke Hoitink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *