Maremma-runderen worden vervangen door Schotde hooglanders. Mede naar aanleiding van het aanvallen van Frank Stoffer door een van de exemplaren recentelijk: de Gelderlander.

ESCHAREN – De maremmana-runderen die in het natuurgebied De Maurik in de Raamvallei tussen Escharen en Mill lopen, gaan daar verdwijnen. Dat zegt Frank van Kalleveen, boswachter bij het Staatsbosbeheer. De dieren worden weggehaald naar aanleiding van een incident vier maanden geleden. Toen werd Gravenaar Frank Stoffer, die in het gebied aan het hardlopen was, door een van de dieren op de horens genomen.
Als eerste reactie daarop werd de kudde, die door de stichting Taurus vanuit Italië naar Nederland was gehaald, achter hekken gezet. „De dieren zijn toch iets te temperamentvol”, zegt Van Kalleveen. „De stier die verantwoordelijk was voor het incident met de trimmer in de Raamvallei, is al naar Kroatië gebracht. De rest verkast binnenkort.”
Ras behouden
De maremmana-runderen zijn volgens Ronald Goderie van de Stichting Taurus naar Nederland gehaald om het ras de behouden. „We hebben een van de laatste groepen naar Nederland gehaald met het doel het ras weer te kunnen inzetten in projecten van Rewilding Europe, waar we mee samenwerken.”
Schotse hooglanders
Maar de aanwezigheid van de wildgrazers was dus maar van korte duur. Volgens boswachter Van Kalleveen wordt de kudde vervangen door Schotse hooglanders.„”De Schotse hooglanders zijn toch wat beter bestand tegen recreatiedruk. Ze trekken zich er niet veel van aan als er mensen langskomen. Het zijn aardige, lieve dieren die ook in de winter heel goed buiten kunnen blijven.”
Schotse hooglanders zijn nu al te vinden bij de Kraaijenbergse Plassen bij Linden, De Maurik in Mill, De Klotterpeel bij de Rips en de Staatsbossen bij Sint Anthonis.
Door: fltis
© de Gelderlander, op dit artikel rust copyright.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: