Lokalo’s aan de macht schrijft Eindhovens Dagblad.

MEIERIJSTAD – Kunnen lokale partijen iets leren van succes van Team Meierijstad? Ja, als ze hun ego’s opzij zetten. Ze rukken steeds verder op in de plaatselijke politiek, de ‘lokalo’s’. De trend is onmiskenbaar.

En als ze het in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 slim aanpakken, zullen de lokale politieke partijen alleen maar groter worden. Maar dan moeten ze wel bereid zijn hun ego’s opzij te zetten, dan kunnen ze gezamenlijk een vuist maken.
Trend
Deze week was de lokale lijst Team Meierijstad bij de raadsverkiezingen in de fusiegemeente Meierijstad – Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel – de winnaar. De partij wist 11 van de 35 zetels in de wacht te slepen. “Deze uitslag past helemaal in de trend die al een paar jaar aan de gang is”, analyseert Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en lokaal bestuur aan de Universiteit Twente. “Een echte verrassing is de winst voor Team Meierijstad dan ook niet. Ze hebben het bovendien slim aangepakt.”
Team komt voort uit zes lokale lijsten. “Daarmee heeft deze partij gezorgd voor een mooie vertegenwoordiging van alle kernen in deze grote nieuwe gemeente”, constateert de hoogleraar, die de ontwikkelingen in Meierijstad op de voet volgt. “Dat spreekt veel kiezers aan.” 
“De kunst in Meierijstad is nu de juiste balans te vinden tussen het lokaal belang en het gemeenschappelijk belang in de nieuwe gemeente”, waarschuwt hij wel. “Voor een zorgvuldig beleid en voor de continuïteit van het bestuur is dat wel nodig natuurlijk. Bij lokale partijen kan dat een struikelblok zijn. Zeker ook omdat politici hun ego ondergeschikt moeten maken aan het gemeenschapsbelang.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: