“Jeugd krijgt stoer gebouw.”: de Gelderlander.

Historisch Grave verdient ook een nieuwe sfeerverlichting!
Nu snel aan het bouwen op de Historische plek en wandel- en fietspaden aanleggen via bruggen naar en door de Hampoort.
Scheelt een hoop breng- en haalverkeer per auto vanuit het centrum.

HERMAN WISSINK

“Hoekig en bonkig, robuust, een stoer gebouw.” Zo omschrijft architect Bart van den Hork de nog te bouwen brede school Oost in Grave, waar straks de basisscholen Hartenaas en De Sprankel, kinderopvang De Eerste stap en het consultatiebureau in ondergebracht moeten worden.
De directeur van Elemans van den Hork Architecten uit Oss tekende voor het ontwerp van het schoolgebouw, dat op het voormalige Visioterrein komt. “Ik heb me laten inspireren door de historie. De voormalige vestingwerken zijn vlakbij. Eigenlijk in het schootsveld vanaf de oude muren”, legt Van den Hork uit.
Van den Hork, die al veel schoolgebouwen heeft ontworpen, heeft zich verder laten 
informeren door de schoolleiding. “Het is belangrijk te weten hoe ze het onderwijs willen inrichten.” Die visie heeft tot gevolg dat er een bijzonder gebouw komt te staan, waarin geen echte gangen zijn. “Er wordt gewerkt met steeds twee lokalen met een leerplein daartussenin”, zegt Van den Hork. ‘Na instructie, gaan de leerlingen zelf op het leerplein aan de slag’, is de filosofie die een rol speelde bij het ontwerp. Er is straks geen ingang meer waar alle leerlingen van de scholen zich doorheen naar binnen moeten wringen.
“De lokalen krijgen een eigen ingang. De buitenruimte hoort straks meer dan ooit bij de klas. Ik noem het daarom de buitenkamer. Die is net zo belangrijk als de klas zelf. Ik hoop echt dat er straks vaker buiten les wordt gegeven.”
Het gebouw, waarin Hartenaas en De Sprankel nadrukkelijk hun eigen identiteit moeten kunnen behouden, wordt grofweg ingedeeld in drieën. Op de benedenverdieping komen onderbouw en middenbouw, de bovenbouw komt op de eerste verdieping. In het midden komen twee gemeenschappelijke ruimtes. “Het hart van het gebouw”, aldus Van den Hork.
Voor de buitenmuren worden ruwe stenen gebruikt en er komen houten panelen. Van den Hork: “In het schootsveld van de vestingwerken stonden natuurlijk nooit gebouwen. Schutters die de stad moeten verdedigen, moeten immers vrij zicht hebben. In tijden dat er geen oorlog was, stonden er wel houten gebouwtjes. Daar verwijzen de houten panelen naar. Banieren en vlaggen moeten het geheel een historisch tintje geven.”
De vele ramen zorgen voor veel natuurlijk licht en de 160 zonnepanelen op het dak voor de energie. Wethouder Jeroen Joon: “Er is gedacht aan de gezondheid van de kinderen en aan het milieu. Ook in de lesprogramma’s moet aandacht worden besteed aan duurzaamheid. Rondom de school ligt straks geen traditioneel schoolplein, maar komen dijkjes en houten damwandjes en de mogelijkheid om te voetballen op een grasveld. Dat is een veldje dat lager ligt, zodat het overtollige water bij hevige regenval opgevangen kan worden.”
“We gaan ook het fietsen stimuleren”, gaat Joon verder. “Er moeten goede fietsroutes komen. Vandaar dat we nadenken over het aantal parkeerplaatsen. Bij scholen in Finland zijn soms helemaal geen parkeerplaatsen voor auto’s.”
De gemeente is net begonnen met de zoektocht naar een aannemer. Gehoopt wordt dat in maart volgend jaar met bouwen gestart kan worden. Een jaar later zou de school dan opgeleverd kunnen worden. Een naam moet nog bedacht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: