Hester Kruizinga schrijft n.a.v. kleinere afvalzakken.

De Gelderlander 19 nov. 2016 Blauwe vuilniszak in Land van Cuijk goedkoper en kleiner
Onderstaand het artikel uit de Gelderlander + commentaar en enkele ‘links’ naar hetgeen besproken is en onbesproken/onbesloten bleef door de Graafse raad m.b.t. het burgerinitiatief ‘Ondergrondse opslag afval’.
Het onderstaande idee van Land van Cuijk biedt natuurlijk geen soelaas voor de vele bewoners in het Land van Cuijk die niet beschikken over een schuur/tuin waar de stinkende troep geparkeerd kan worden.
Eens per 2 weken 1 grote zak stinkend restafval ophalen of eens per 4 weken minstens 2 ‘halve’ zakken afval waar de maden uitkruipen, geen oplossing. Bovendien hebben inwoners zonder tuin in veel gevallen helemaal geen groene kliko of hooguit zo’n miezerig klein groenbakje.
Over het burgerinitiatief ‘Ondergrondse opslag afval’ uit 2013/2014 heeft de gemeenteraad m.i. nog steeds geen besluit genomen. Dit is m.i. de juiste duurzame oplossing om 24/7 restafval/plastic/glas/groen gescheiden te deponeren. Beloofd was – op verzoek van de wijkraad en tevens bij monde van raadslid Peters (CDA fractie) om een raadsbesluit over het initiatief uit te stellen tot na de Takendiscussie 2014. Het onderwerp is nooit meer geagendeerd en de raad heeft geen besluit genomen. Rara waar is het burgerinitiatief? En waar valt het via de gemeentelijke website nog op te roepen? (Don’t worry het dossier zzit wel degelijk nog in mijn laptop)
Waar je via internet ook op klikt lukraak m.b.t. ingediende burgerinitiatieven in Grave, er komt -sinds de nieuwe website v.d. gemeente – niets tevoorschijn. Het lijkt alsof de gemeente het collectieve geheugen heeft gewist? Ook op andere links/onderwerpen via google komt tevoorschijn: “Error”. De burger kan niet via internet in het geheugen en geweten van de lokale overheid meer graven!!!!!!!!! Op de nieuwe site is al deze belangrijke informatie voor de burger verdwenen.
• 
De huidige blauwe zakken. foto DG
LAND VAN CUIJK – Inwoners van het Land van Cuijk kunnen vanaf februari goedkopere en kleinere blauwe afvalzakken kopen voor hun restafval. Voor een rol van tien van deze nieuwe tariefzakken betalen burgers uit Mill, Grave, Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk straks 6,25 euro.
Dat is de helft van wat nu betaald moet worden voor de grote blauwe vuilniszakken. In die grote zakken, die begin dit jaar nog 1,50 euro duurder werden, past wel het dubbel zo veel. Deze zakken voor huishoudelijk restafval blijven voorlopig nog te koop in onder meer supermarkten.
Kampioen
Met de introductie van een nieuwe – kleinere – blauwe zak denken de gemeenten in het Land van Cuijk hun inwoners tegemoet te komen. Die behoren in dit land al tot de kampioenen (top vijf) vuilnis scheiden, doordat ze hun plastic, rest- en gft-afval heel goed gescheiden aanbieden. 89 procent van het afval wordt gescheiden. Doordat veel inwoners hun huishoudelijk afval bovengemiddeld scheiden, blijft er steeds minder restafval over. Gebruikte een gezin in 2008 gemiddeld nog 39 van die blauwe zakken, vorig jaar was dat al gedaald naar nog maar 19.

Kliko
Eerder dit najaar werd al bekend dat huishoudens in het Land van Cuijk in het nieuwe jaar hun groene kliko wekelijks aan de weg mogen zetten. Dit moet ook stinkende kliko’s tegengaan. Dat mag vanaf halverwege februari. De blauwe zakken worden straks eens in de vier, in plaats van twee weken opgehaald. Door de burgers de mogelijkheid te bieden de gft-bak iedere week te legen in plaats van eens in de twee weken, willen de gemeenten hun inwoners ertoe bewegen al hun keukenafval, denk aan koffiedrap en etensresten, in de groene container te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: