Grave Lokaal

Een impressie van de bijeenkomst in Oss door steunfractielid Hester Kruizinga.

Op tijd! Nog 481 dagen tot het virus toe kan slaan!

De bloedarmoede in de politiek bestrijden. 
Slechts 25,9% v.d. gemeenten ondernam in 2015 activiteiten om raadsleden te werven.
Vrijdagmiddag 25 november 2016 was de gemeenteraad Grave tijdens een presentatie in Oss door  Prodemos slechts vertegenwoordigd met; 1 raadslid Keerpunt 2010, 1 bestuurder Keerpunt 2010 en 1 steunfractie-medewerker Keerpunt 2010. Onze Raadsgriffier Sophie den Best was gelukkig eveneens aanwezig. Overige Graafse fracties schitterden door afwezigheid. Vooral raadsleden, griffiers en steunfractie-leden waren aanwezig alsmede 1 burgemeester; Antoine Walraven uit de gemeente Mill & St. Hubert. 
Alex Klein – Debat .nl opende de plenaire bijeenkomst en trad op als gespreksleider. Met een presentatie werd na elke stelling de mening gevraagd van de aanwezigen. Het onderstaande panel gaf commentaar:
1.Antoine Walraven –burgemeester Mill & St. Hubert
2.Martijn Tonies- raadslid Oss (SP)
3.Elsbeth van Straaten-Noyons –griffier Roosrendaal
4.Bart Jan Flos, bestuurslid CDA Uden
gaf commentaar na de inbreng van de aanwezigen.
Plenaire bijeenkomst;
1.Claartje Brons-ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties over het project Politiek actief . . . .; stelling; de burger is het begin en het eind van de democratie.
En ambtenaren zijn het geweten van wat de maatschappij vroeger heeft besloten. Herkauwen is het devies? Hebben wij 3 soorten burgers; 1.geëngageerde burgers, 2. Belanghebbenden, 3.knuffelburgers (hebben toevallig tijd of een incidenteel belang)?
Mensen maken het verschil en tegelijkertijd is de druk groot voor raadsleden.
2.Sanyie Celik;Raad voor het openbaar bestuur over het advies ‘Niet alleen een ambt, ook aan ambacht’.
3. Interactieve discussie aan de hand van stellingen met de panelleden.
Enkele fragmenten;
*Steeds vaker is sprake van tegengestelde eisen die aan raadsleden worden gesteld; robuust/weerbaar maar ook empathisch, beslissingen nemen en gelijktijdig  ruimte laten aan de burger
*Personalisering van het ambt; de focus ligt meer en meer op de persoon.
*Accentverschuiving vaardigheden; bijvoorbeeld meer en beter omgaan met sociale media
*Verbindend vermogen is belangrijk.
*Praten over het vak; de noodzaak om vaker met elkaar in gesprek te komen over het vak raadslid.
* Kandidaten selecteren? Rob advies; 1. Blijf naar buiten kijken, 2. Maak tijd en budget vrij voor ontwikkeling en opleiding kandidaat raadsleden. 3.Stimuleer dus een cultuur waarin scholing en ontwikkeling  mogelijk worden
Stelling 1. Gemeenten moeten permanent bezig zijn met de werving van nieuwe raadsleden.
Commentaren;
1. Een gemeente dient eerst permanent bezig te zijn met beleid, een grote groep deelnemers was het hier niet mee eens; Zowel beleid en kennis als empathisch vermogen, luisteren naar de burger zijn capaciteiten die en raadslid dient te bezitten.
Ter ondersteuning niet slechts 1 x per jaar een bijeenkomst organiseren maar regelmatiger, doelmatiger en zoals Oss het doet; “Gast van de raad” voor burgers-laagdrempelig 1 x p. mnd in Oss met vooraf soep en een broodje. 
BartJan Vlos; “als je het woord ‘gemeente’ wijzigt in ‘politieke partijen’ geldt deze stelling. Kortom wat betitelt de burger als “Gemeente”?
Jacques Leurs; “Het is lastig, als je in de oppositie zit. In Grave hebben wij niet evenveel gelegenheid en budget als de coalitiepartijen om ons als ambassadeurs te profileren. Bij voorbeeld heeft de burgemeester elke week een column in de krant en wethouders sluiten  er bij aan in een ander artikel. Bovendien hebben wij in Grave voortdurend een onacceptabele achterstand in informatievoorziening, ondanks het zgn. duale stelsel.
Stelling 2; Het vertegenwoordigen van de ideeën en emoties van inwoners is voor raadsleden belangrijker dan kennis over beleidsonderwerpen.
Commentaren: a.”Verkeerde stelling, beide zijn even belangrijk, er moet een balans zijn”. b. “Het kunnen verwoorden wat in de samenleving leeft bij de raadsleden laten en de kennis van beleid zit wel bij de ambtenaren”. Walraven; “kennis is wel erg belangrijk”.
Op zoek naar raadstalent? door  Huri Sahin (Prodemos) :  Hoe vergroten wij politiek bewustzijn?
Grave:  60% is ouder dan 55+, Hoe vind ik potentiële jongere kandidaten voor de raad? Gewoon mensen; de straat op, actief op zoek.
Prodemos geeft cursussen aan nieuwe kandidaten; Deze cursussen kunnen via de raad of de politieke partij georganiseerd worden.  Opleiden moet niet alleen een taak van de politieke partij zijn. Alle raadsleden en kiezers zijn gebaat bij een degelijke, goed opgeleide en empathische gemeenteraad.
-Gratis cursussen (gesubsidieerd budget Binnenlandse zaken) ;Politiek neutrale cursus voor politiek actieve inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *