De Maasdriehoek schrijft:

Doorstart of woningen op terrein scheepswerf Grave?

ma 21 nov 2016, 16:41    93 keer gelezen

GRAVE | Het is een lange geschiedenis. De scheepswerf Grave ging in 2012 failliet. Volgens eigenaar Robert van Kessel was de tegenwerking van de gemeente over het mogen bouwen van schepen van 135 meter de druppel die de emmer deed overlopen. Een miljoenenclaim, ingediend tegen de gemeente Grave, werd onlangs afgewezen door de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. De gemeente heeft gewonnen. Robert van Kessel wil er wel over praten. “Voor de schuldeisers zou het een goede zaak zijn geweest als de curator in het gelijk zou zijn gesteld. Ik zelf zou er niets beter door zijn geworden, ik heb de claim ook niet ingediend.”, vertelt de eigenaar van de scheepswerf.Door Annelies Graafsma
Door Anno 2016 mag hij boten langer dan 110 meter bouwen, alle vergunningen zijn binnen, hoe wrang is het? Van Kessel: “In feite ging het om de vraag of de gemeente het bedrijf opzettelijk failliet heeft willen laten gaan. En dat is natuurlijk niet het geval. De gemeente had eerder moeten reageren, we hebben twee jaar gewacht, alles was al op orde, Rijkswaterstaat werkte mee en ook op het gebied van milieu waren er geen problemen. Ik begrijp de rechter wel, twee dagen voor de aanvraag van surseance van betaling kreeg ik toestemming om langere schepen te mogen bouwen: toestemming voor twee jaar, tijd was er om naar verdere oplossingen te zoeken. De vraag of ik daarna verder mocht gaan of alsnog zou moeten stoppen bleef onbeantwoord. Daar kun je geen bedrijf op bouwen. De markt was slecht, we zaten midden in de crisis en mijn vertrouwen in de gemeente was op. Wat als we het niet eens waren geworden?”
Nieuwe plannen

Van Kessel vult aan: “Ik sta nog steeds achter mijn besluit. We zijn verder gegaan met engineering. We draaien alweer vijf jaar en ik heb 10 mensen aan het werk. Momenteel ligt er een cruiseboot en in de loods een veerboot uit Amsterdam. Hier, tegen het centrum aan, moet je eigenlijk geen werf willen. We zijn gaan praten met de gemeente over een nieuw plan. Uiteindelijk mochten we een tekening van ‘woningen op de werf’ laten zien. Het college van B en W, verdeeld enthousiast, wilde minder woningen en het moest luchtiger. Er zijn 24 woningen opgenomen in het structuurplan en wij hebben er meer gepland. De vraag is ook hoe het plan in te passen in ‘Historisch Grave’. Wij horen graag van de gemeente wat ze willen”, legt hij uit.
Intentieverklaring

“Volgens mij moeten we nu op een stedenbouwkundige wachten. De gemeente wil wel een intentieovereenkomst tekenen, maar aan alleen een intentieverklaring heb ik uiteraard weinig. Misschien dat de nu opgelopen vertraging een goede reden heeft, maar die is nog niet met ons gecommuniceerd.”
Besluit nemen

Van Kessel staat op het punt een besluit te nemen, de werf weer gaan gebruiken is een mogelijkheid. Op een flap-over op zijn kantoor zijn twee boten te zien. Worden die hier binnenkort gebouwd? “Met weinig investeringen kunnen we beginnen, niets houdt ons tegen, de kansen liggen er weer”, vertelt hij tot slot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: