Orgelconcert in de Sint Elisabeth.

Persbericht                                                                                                                                                
Grave, 25 oktober 2016
Orgelconcert rondt restauratie Graafs Smitsorgel af
GRAVE – Zondagmiddag 6 november  om 15:00 uur verzorgt Tommy van Doorn een orgelconcert in de st.-Elisabethkerk te Grave als afronding van het grootonderhoud aan het monumentale  F.C. Smitsorgel (1846) en als eerbetoon aan wijlen Ignas Bertels
Het herboren orgel trekt al haar registers open
Om zoveel mogelijk de kleuren van het orgel te ‘tonen’ brengt  Tommy van Doorn een zevental toegankelijke stukken ten gehore van Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Bernardo Pasquini, AlexandreGuilmant en Leon Boëllmann.  
Jeroen Dulk verzorgt als voorzitter van het REG (Stichting Restauratie Elisabeth Grave) een inleiding.
Organist Tommy van Doorn
Tommy van Doorn (1990) studeert vanaf zijn zevende piano en vanaf zijn  zeventiende tevens orgel. Na het gymnasium  studeert Van Doorn in 2014 Cum laude af aan het Tilburgs conservatorium  met als hoofdvak orgel en bijvak piano. Tijdens zijn studie verdiept hij zich hiernaast in het bespelen van het Franse drukwindharmonium.Momenteel studeert Tommy van Doorn Muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht  en volgt hij cursussen en masterclasses.
Na enkele jaren als organist te Roosendaal is hij sinds 2012 als titulair organist vaste bespeler van het monumentale Smitsorgel (1842) in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.
Van Doorn treedt op als solist en begeleider op orgel, harmonium en continuo. Tevens is hij als artistiek adviseur betrokken bij de Brabantse Orgelfederatie en is hij bestuurslid van de Stichting Kerkconcerten Boxtel.
Wijlen Ignas Bertels 
Ignas Bertels stierf 23 december 2014 op drieëntachtigjarige leeftijd en heeft zich gedurende vele jaren met hart en ziel ingezet voor de orgels en orgelmuziek in Grave en wijde omgeving.
‘Het orgel klinkt nu zoals Smits bedoeld heeft!’ 
Verschueren Orgelbouw begint direct na Pasen met de nu bijna afgeronde, grote restauratie van het F.C. Smits-orgel in de st.-Elisabethkerk. Deze dringende werkzaamheden aan het monumentale orgel uit het midden van de negentiende eeuw nemen uiteindelijk zo’n zes maanden in beslag.
Orgelpijpen worden met de meeste zorg van de windlade gehaald. Verpakt in kisten vervoert men deze naar Ittervoort, waar de orgelbouwer grondig controleert en waar nodig herstelt. De frontpijpen worden echter ter plaatse in Grave nagezien. Naast een algehele schoonmaak en het dichten van lekkages inspecteert men het houtwerk en hang- en sluitwerk en verbetert men de toetsaanslag. Tevens neemt men een voorbereiding mee voor een eventuele, latere reconstructie van het oorspronkelijke rugwerk.
In augustus blijkt er voor de gerenommeerde orgelbouwer nog heel wat werk aan de winkel. Naast het wegwerken van een hinderlijke ‘tik’ vraagt met name de intonatie de nodige tijd en deskundigheid.
Enkele weken geleden volgt het echte grote nieuws. Op herhaald aandringen van adviseurs van de parochie, Ben Dikkers en Henk Scholten, weten de orgelbouwers uiteindelijk de diepgang van de toetsen te vergroten. Nu méér kan er meer wind in de pijpen.  Door dezediepgang gaan de ventielen in de windlade immers verder open.
‘Een onvoorstelbaar verschil…! Het is werkelijk fantastisch! Het orgel klinkt nu zoals Smits bedoeld heeft!’ Aldus juichte pastoor R. Aarden, bepaald kritisch betrokken bij en aardig bekend met het in zijn ogen na het instorten, afgelopen augustus 150 jaar geleden, qua rugwerk nog altijd onvoldoend gereconstrueerde muziekinstrument!
Op www.st-elisabethparochie.nl vindt men naast het uitgewerkte concertprogramma via een album een rijk geïllustreerd overzicht van het grootonderhoud aan dit monument van een orgel.
foto’s uit eigen beheer, vrij voor publicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: