Weer actueel: “Even naar de Bons, want het CDA is er nog niet uit”: schreef ik in 2009.

De Graafse CDA-fractie gaat maandag op bezoek bij het asielzoekerscentrum AZC in Velp. De partij laat zich dan informeren over het AZC. 
Moet Grave ook de komende jaren plaats bieden aan een AZC? Voor die keus staat de gemeente Grave nu het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afloopt. Het COA wil in Grave blijven, liefst in een nieuw gebouw. Nu nog is het AZC gehuisvest op kazerneterrein De Bons. De gemeenteraad beslist over een langer verblijf. Alle partijen weten al of ze voor of tegen zijn, behalve het CDA. De christendemocraten vormen de grootste fractie (vier van de vijftien zetels) in Grave en lijken een cruciale stem te hebben.
3 vragen over het CDA en het AZC door: Frank Houtappels van de Gelderlander.
1. Is het CDA de afgelopen tien jaar dan nog nooit op het AZC geweest?
De een wel, de ander niet. Raadslid Piet Gremmen (die onder meer het AZC in zijn portefeuille heeft) maakte de afspraak omdat hij het AZC van binnen niet kent. Fractievoorzitter Ben Peters ziet de afspraak vooral als een persoonlijk initiatief van Gremmen, omdat hij zelf het AZC wel kent. Gremmen vindt het belangrijk dat zijn partij zich zo goed mogelijk laat informeren. Dat is ook de bedoeling van de afsprakk maandag: er komt een rondleiding.
2. Waar twijfelen ze nog over dan?
Kort door de bocht: over de alternatieven en over het geld. Eerder al zei Peters in deze krant dat vooral het economische aspect voor hem belangrijk is. Met andere woorden: wat kost een AZC de Gemeente Grave, en wat levert het op? Een ander belangrijk punt is de locatie. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil graag in Grave blijven, maar dan wel op een andere plek. Op bedrijventerrein Wisseveld, bijvoorbeeld. Daar is het CDA dus ook nog niet uit. Je kunt wel ja zeggen tegen een AZC, maar waar moet het dan naartoe?
3. Waarom is de stem van het CDA zo belangrijk?
Alle partijen hebben zich al vrij principieel uitgesproken voor of tegen een asielzoekerscentrum. Oppositiepartijen PvdA (2 zetels), SP (2 zetels) en Fractie Jacques Leurs (1) zijn voor. De coalitiegenoten van het CDA, VVD (3) en LPG (3) zijn tegen. De vier stemmen van het CDA geven dus de doorslag. Tenzij de partij verdeelt stemt. Want dat kan ook nog. Na het bezoek aan de Bons vergaderen de raadsleden nog met de achterban van de partij, op donderdag 10 december. Daarna neemt de fractie een standpunt in.

Eén gedachte over “Weer actueel: “Even naar de Bons, want het CDA is er nog niet uit”: schreef ik in 2009.

  • 3 december 2009 om 21:04
    Permalink

    Als Grave TE veel geld heeft( dacht van niet) laat ze dan gaan,Boxmeer haalt ze graag binnen, die kunnen die financiele impuls goed gebruiken, en nemen dan gelijk die politieagent over, die Grave in moet leveren.
    En de Bons word dan een groot broeinest met drugs dealers en gebruikers e.d, want het mag niet gesloopt worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: