De MaasDrieHoek schrijft:

Eva Eigenhuijsen vertrekt met pijn in het hart uit Grave en de Graafse gemeenteraad. (foto: Diana Derks)
Eva Eigenhuijsen vertrekt met pijn in het hart uit Grave en de Graafse gemeenteraad. (foto: Diana Derks) 

‘Heb altijd met rechte rug raadszaal in kunnen lopen’

GRAVE | Eva Eigenhuijsen heeft bekend gemaakt dat ze volgend jaar gaat vertrekken uit de stad en daarmee uit de gemeenteraad van Grave. Ze zat voor de VVD in het bestuur van het Waterschap toen zij in 2014 lijsttrekker werd van de VVD in Grave. Haar openlijke kritiek op de coalitievorming veroorzaakte destijds een scheuring. Eigenhuijsen verliet de Graafse VVD, hield haar rug recht en besloot als eenmansfractie onder de naam Lijst Eva Eigenhuijsen door te gaan. Ondertussen zit ze ruim twee jaar in de gemeenteraad van Grave. De oppositiepartijen -Keerpunt 2010 en VPGrave- zijn nu haar sparringpartners. “Dat is mijn houvast geworden, want als eenmansfractie sta je er alleen voor”, weet Eigenhuijsen. 

Door Annelies Graafsma
We spreken Eva Eigenhuijsen aan tafel in haar historische huis in de binnenstad van Grave. Ze werkt als adviseur project- en watermanagement en heeft er vandaag al een behoorlijke autorit opzitten. Eigenhuijsen maakt er geen geheim van dat ze graag in Grave was gebleven; “We hebben geprobeerd iets te vinden, maar dat lukte niet. Ik heb twee paarden die ik aan huis wil hebben (Eigenhuijsen is oud-Nederlands kampioen mennen, red.). Nu staan ze bij mijn ouders en dat is op den duur toch lastig. We gaan in het buitengebied van Den Bosch wonen. Een spannende stap. Op zesjarige leeftijd kwam ik met mijn ouders vanuit Nijmegen naar Grave. Met een onderbreking van mijn studiejaren heb ik hier bijna 30 jaar gewoond.”

Leerzaam

De breuk met de VVD is een leerzame ervaring geworden. Eigenhuijsen spreekt zelfbewust: “Je verrast jezelf dat je met een rechte rug de raadszaal blijft inlopen. Je leert dat je ook in moeilijke tijden overeind kunt blijven. Ik ben blijven focussen op wat ik met mijn kandidaatstelling wilde bereiken. Het gaat niet om mijzelf, maar om wat ik kan bereiken op onderwerpen die van belang zijn voor Grave. Het persoonlijke gewin is wat mij betreft ondergeschikt aan het maatschappelijke belang. Ik ben hopelijk niet veranderd door wat er met de lokale VVD gebeurde. Ik blijf werken op basis van vertrouwen en samenwerking. In de raad moet je stelling durven nemen, richting geven aan het college. Wij moeten de piketpalen slaan. De afgelopen raadsvergadering ging dat goed: de bibliotheek kan blijven. Maar vaak staan we met lege handen, omdat de coalitie de gelederen gesloten houdt.”
Momenteel werkt in de raad een werkgroep aan ‘anders vergaderen’: “Het is belangrijk te praten over de cultuur in de Graafse raad. Verschillen van mening moet je openlijk kunnen bespreken. Samen willen we het beste voor Grave. Partijpolitiek gewin mag niet het belangrijkste zijn.”

Groen-rechts

Eigenhuijsen is landelijk VVD-lid. “Misschien ben ik wel groen-rechts. Milieubeleid en cultuurhistorisch besef zijn onderbelicht in mijn partij. Landelijk ondersteun ik graag leden die zich hier hard voor maken.” Ze blijft aan tot maart 2017. “Ik wil nog graag het draagvlak vergroten voor de plannen van de Zuiderwaterlinie, die loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Het mooie is dat ik dit soort onderwerpen vanuit verschillende perspectieven kan aanvliegen: professioneel, vanuit ervaring met het Waterschap en vanuit mijn raadslidmaatschap in Grave.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: