De Gelderlander schrijft: Claim na inferno afgewezen.

Nationale Nederlanden weigert definitief de miljoenenschade te vergoeden die ontstond bij de grote brand in theater Palazzo in Grave.
De verzekeraar is na uitgebreid eigen onderzoek tot de conclusie gekomen dat er sprake is van brandstichting. Het bedrijf wil nu geen verdere toelichting geven, maar liet eerder weten Palazzo-eigenaar Jan Paul Beukering te verdenken van betrokkenheid bij de brand.
De zienswijze van Nationale Nederlanden wijkt af van die van het Openbaar Ministerie. Dat verdacht Beukering ook van brandstichting, maar seponeerde de zaak medio juli vanwege ‘onvoldoende wettig en overtuigend bewijs’.
“Dat was een strafrechtelijk onderzoek, ons onderzoek richtte zich op de civiele- en verzekeringskant van de zaak. Dan wegen andere zaken mee en kan er alsnog voldoende grond zijn om een claim af te wijzen”, zegt Laura van Lingen van Nationale Nederlanden.
Beukerings schade-advocaat, Eugène van Kempen uit Boxmeer, laat weten een bodemprocedure te gaan aanspannen tegen de verzekeraar. “Nationale Nederlanden doet wat verzekeraars vaak doen in dit soort kwesties: het probeert verwarring te zaaien. Maar de bewijslast ligt nu bij hen. Twijfels uiten is niet meer voldoende. Nationale Nederlanden zal bij de rechter aannemelijk moeten maken dat mijn cliënt de brand zelf in scène heeft gezet. Dat gaat ze niet lukken.”
Misdrijf
Theater, bioscoop en zalencentrum Palazzo, drie generaties in de familie en in de jaren 70 de opnamelocatie voor de Sjef van Oekelshow,brandde in de nacht van 26 op 27 april 2015 volledig uit. Eigenaar Beukering verklaarde dat er een misdrijf in het spel was.
Hij zou die avond zijn overvallen door twee mannen die hem overmeesterden, met tiewraps vastbonden aan een paal, overgoten met benzine en hem de codes van zijn kluis ontfutselden. Daarna werd brand gesticht. Ternauwernood had hij zich weten te bevrijden en was hij aan de vlammenzee ontsnapt.
Van meet af aan geloofde Nationale Nederlanden dat verhaal niet. De verzekeraar zag talloze ‘onjuistheden, ongeloofwaardigheden en onduidelijkheden’ in Beukerings verklaringen en weigerde een voorschot van 2 ton uit te keren. De Palazzo-eigenaar spande een kort geding aan, maar verloor. In totaal claimt Beukering ruim 4 miljoen bij de brandverzekeraar.
Dat ook de politie ernstig twijfelde aan Beukerings relaas, bleek toen hij in november vorig jaar werd gearresteerd als verdachte. Een paar weken zat hij vast, maar tot vervolging kwam het nooit.
“Hoewel de bewijslast bij een strafzaak anders ligt dan bij een civiele procedure, is het feit dat ook justitie geen bewijs tegen mijn cliënt heeft gevonden natuurlijk heel wezenlijk in de komende bodemprocedure tegen de verzekeraar”, zegt advocaat Van Kempen.
Het proces zal begin volgend jaar van start gaan, verwacht hij. Nationale Nederlanden zegt op zijn beurt de kosten van zijn eigen brandonderzoek op de Palazzo-eigenaar te willen verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: