Grave Lokaal

De andere “B&W” schrijven over het Multifunctioneel Centrum in Catharinahof en Toekomst Maaszichtlocatie!

Foto-archief: Ben Bongaards & Wil Baaijens tijdens de campagnedag op de weekmarkt i.v.m. de raadsverkiezingen  2014
   

Uit mijn foto-archief:
Wil Baaijens in gesprek met Gelderlander journalist Frank Houtappels

Geachte lezers.

1e

Voorafgaand aan de bouw van het Catharinahof werd door de raad een besluit genomen om voor ca. vier miljoen euro (€ 4.000.000.-) te investeren in een Multifunctioneel Centrum binnen het te bouwen complex. (inclusief dure parkeerplaatsen  in de parkeergarage van het gebouw). 
Vier miljoen euro gemeenschapsgeld als sociaal kapitaal geïnvesteerd om vanuit het perspectief van het algemeen (sociaal) belang een soort centraal gemeenschapshuis te creëren ten behoeve van verenigingen, creatieve groepen en andere sociaal-culturele activiteiten.  
Omdat het gaat om het (sociaal) gemeenschapsbelang zou bij de exploitatie van dat gebouw het economisch rendement dan ook niet persé behoeven te prevaleren boven het dat gemeenschapsbelang. Vanuit dit oogpunt zouden er in de raad  best wel eens vragen gesteld mogen worden over de (te) hoge huurtarieven. 
Deze leiden er toe dat veel verenigingen moeten afzien van gebruik van dit plaatselijk
gemeenschapshuis. De gemeente is, als publieke partij, eigenaar van het MFC-gedeelte van het Catharinahof. Toch?  Dat de private partij Brabant Wonen  het MFC exploiteert  is alleszins te billijken, maar daarbij behoort dan wel  het principe gehuldigd te worden dat de huur van ruimten voor culturele en educatieve activiteiten van de Graafse burgers en verenigingen in het MFC betaalbaar moet blijven.
2e 

Zoals uit bijlage 1 blijkt, wordt door wethouder Daandels, in de Maasdriehoek van 15 maart 2016, duidelijk uitgesproken dat:
  •      De sloop van het woon-zorgcomplex Maaszicht nog in 2016 van start zou  gaan. 
  •      “De historische kapel en alles onder de ‘rode dakpannen’ blijft behouden voor de toekomst. Gelukkig! Met deze toezegging mag Grave echt blij mee zijn”. 
  •      Dat de plannen die eigenlijk al vóór de zomer van 2015 zouden    worden gepresenteerd nu (15 maart 2016) daadwerkelijk ten uitvoer konden worden gebracht.     Dat Mooiland en Van Wanrooy samen een gebiedsvisie zouden ontwikkelen, waarbij de gemeente de kaders zou stellen namelijk, 60 huurwoningen en 15 koopwoningen. (maar geen kaders zijn gesteld inzake de hoog nodige sociale woningbouw.)


  • Mooiland is een woningcorporatie en als zodanig gebonden aan de nieuwe Woningwet van 2015. In deze nieuwe woningwet is vastgelegd dat de woningcorporaties zich moeten concentreren op het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en enkele andere maatschappelijke taken. De woningwet 2015 noemt dit, diensten van algemeen belang. (Wikipedia). Mogen we nu stellen dat gezien de nieuwe woningwet een substantieel (welk percentage/) deel van de geplande nieuwbouw sociale woningbouw zal zijn? 
3e

In bijlage 2, een artikel uit de Maasdriehoek van 11 oktober 2016, komt ineens Brabant Wonen om de hoek kijken.
  •    Werd op 15 maart 2016 (zie bijlage 1) eerst gesteld dat Mooiland en   Van Wanrooy de eigenaren waren van het Maaszicht-complex, verderop in hetzelfde stukje Van Wanrooy Bouw en Ontwikkeling opgevoerd wordt als koper van de locatie.
  •     Nu (11 oktober 2016) is, als een duveltje uit een doosje, Brabant  Wonen plots de leidende partij bij de bouwontwikkelingen rond het voormalige zorgcomplex Maaszicht en lijkt Mooiland weggezonken te zijn in een nieuw Graafs bouwmoeras.
Wie het allemaal nog snapt mag het ons uitleggen.
Onze vraag aan de raad is dan ook: Welke partij beschikt nu over de grondpositie waarop het voormalige zorgcomplex is gebouwd?  
Onze intuïtie zegt dat er iets niet klopt. Indachtig het Wissevelddrama sluiten we niet uit dat de “rode pannen” uit ons straatbeeld zullen gaan verdwijnen. Dat is, ons inziens, immers de enig denkbare conclusie na lezing van beide meegestuurde bijlagen en onze ervaringen met de zelf geroemde bestuurskracht die ons politiek bestuur weet ten toon te spreiden.
 Ben Bongaards.Wil Baaijens, (www.gravepolitiek.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *