Wat me vandaag opviel: stadsstrand Grave. Bericht uit 2006.

GRAVE – Dit jaar is het geen haalbare kaart, maar volgend jaar moet het stadsstrand van Grave een feit zijn. Aan de Loswal wordt een zandstrand aangelegd met voorzieningen.
Het toerisme in de Maasstad moet de komende jaren een flinke impuls krijgen. Dat is tenminste de bedoeling van de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD. In het coalitieprogramma dat zij de komende vier jaar willen uitvoeren, is versterking van het toerisme een belangrijk doel. Het stadsstrand is daar een onderdeel van.

Het idee van een strand in de stad, vlak aan de Maas, is niet nieuw. Jaren geleden opperden horeca-ondernemers al eens dat de loswal een perfecte locatie is voor een stand. Met terrasjes eromheen, zouden zij wel kans zien een extra boterham te verdienen.

De lokale afdeling van D66 zette het idee op haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het mocht niet baten, de partij kreeg er geen enkele zetel door.

Nu hebben de partijen die het voor het zeggen hebben in Grave, het idee omarmt. De volgende zomer word het strand als proef aangelegd. Is het een succes dan kunnen Gravenaren en toeristen ieder jaar op het strand zonnen en vanaf het strand het water van de Maas induiken.

„We willen Grave ermee op de kaart zetten“, zegt VVD’er Peter Hendriks. „De horeca is er ook enthousiast over“, weet CDA-collega Jacques Leurs. Het is niet de bedoeling dat er alleen wat strand op de Loswal gestort wordt. „Er komen terrassen, een toiletvoorziening en toezicht. Alles wat bij een strand hoort.“

De enige organisatie die roet in het eten kan gooien, is Rijkswaterstaat. De weg- en waterbeheerder is nooit happig op te veel activiteit aan de waterkant. Toch denken de partijen er wel uit te komen.

Grave heeft meer plannen met toerisme. Het idee leeft om een VVV-kantoortje in te richten in het oude stadhuis, nadat het nieuwe in gebruik is genomen.

Verder wil Grave een standplaats inrichten voor vakantiegangers met een camper. „Het campertoerisme is drastisch toegenomen“, weet Hendriks. „We willen daar best geld insteken.“ Toeristen parkeren hun vakantiewagen nu nog vaak aan de Loswal, waar geen voorzieningen zijn. Een mogelijke locatie voor camperstandplaatsen is de jachthaven in Grave. Daar zijn al faciliteiten aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: